Misive ascunse în Turn

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Misive ascunse în Turn 10

Sîmbăta trecută, 11 octombrie, la primul etaj al Turnului Golia a avut loc lansarea volumului și vernisajul expo­zi­ției „Constantin Brâncoveanu 300 – Do­cu­mente de Arhivă”. Pînă marți, vi­zi­ta­torii mai pot admira reproduceri ale u­nor documente emise de cancelaria brân­co­ve­nească în perioada 1688-1714, în pre­zent aflate în depozitele Arhivei Na­țio­na­le Istorice Centrale din București.

În deschiderea evenimentului, sta­re­țul Mănăstirii Trei Ierarhi a adus în dis­cu­ție că momentul dinaintea martiriului, cînd domnitorul Constantic Brâncovea­nu și-a îmbărbătat fiul cel mic, atunci a demonstrat că „a știut pentru ce a trăit și pentru ce a fost gata să moară. Această putere ne este pusă astăzi ca mărturie în aceste documente făcute cu responsabili­tate, care povestesc despre înțelepciunea marelui voievod.” Starețul a mai atras atenția apoi că domnitorul a dat im­por­tan­ță tipăriturilor și înzestrărilor nu doar din mănăstirile românești ci și din „Sfântul Munte, Serbia sau alte locuri ortodo­xe vădind prin asta lărgirea sufletului”.

Mai departe, Catrina Nicolae, primar al comunei Potlogi, Dâmbovița, un par­te­ner al proiectului, a vorbit despre vii­torul Palatului Brâncovenesc, care în pre­zent beneficiază de 10 milioane de euro pentru renovări, sumă obținută în urma unui proiect european. „Dorința noatră este ca la sfîrșitul acestor lucrări care ar trebui să se încheie în 2015, Pa­la­tul Brâncovenesc să intre în circuitul turis­tic. Pentru că la noi, există o vorbă: «capi­ta­la țării românești a fost la Târgoviște, a fost la București și pe vremea lui Brâncoveanu a fost și la Potlogi»” a adăugat Catrina Nicolae. Claudiu Turcitu, sef al Biroului Ar­hi­ve Medievale, Fonduri Personale și Colecții în cadrul Arhivelor Naționale Istorice Cen­trale a menționat despre proiect, că cea mai grea parte a fost cea de depistare a documentelor brâncovenești prezente în arhive. De asemenea, acesta a mai spus cu privire la colecție că prima parte este întocmită de către documente și acte din cancelaria lui Constantin Brâncoveanu. În cea de-a doua parte, formată din peste 250 de misive diplomatice și co­res­pon­den­țe particulare, „am selectat din pă­ca­te doar do­uă pentru această expoziție. Este vorba despre o copie a condicii de afa­ceri importante a statului otoman pre­cum și de o scrisoare importantă, fi­ind vor­­ba despre îngăduința Prin­ci­pe­lui Apa­ffi de ridicarea bisericii și a școlii ro­mâ­nești din Făgărași” a completat Cla­u­diu Tur­ci­tu.

Proiectul „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă” a fost ini­țiat de către Asociația de tineret DAR De­velopment Association finanțat de că­tre Ministerul Culturii, urmînd ca ex­po­zi­ția să plece mai departe către Târ­go­viș­te, Satu Mare, Viena și Istanbul.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top