Imagini din istoria artei

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Imagini din istoria artei 53
Imagini din istoria artei

Programul Festivalului Inter­na­țional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a fost plin, săptămîna trecută, cu vernisaje dedicate, în ma­re parte, unor personalități care au con­tribuit la formarea istoriei și culturii poporului român, dintre care și cîțiva scriitori sau critici ieșeni. La primul vernisaj, intitulat „100 ani de Dada – Tristan Tzara ilustrat de Pi­casso, Matisse, Arp și Masson”, am fost introduși în temă de către Dan Lungu. Am aflat, apoi, de la prof. univ. dr. Atena Simionescu, rector al Universității de Arte George Enescu, cîte ceva despre tehnica folosită în realizarea ilus­tra­țiilor. Cei prezenți, care apro­a­pe au umplut sala, au avut ocazia de a admira și chiar fotografia ilustra­te­le realizate de Arp, Masson, Ma­ttise și Picasso, prezente în opera po­e­­tului român Tristan Tzara.

În galeriile Pod-Pogor nu era a­proape nimeni atunci cînd trebuia să înceapă următorul vernisaj, cu nu­mele „Iosif Berman, maestrul foto­reportajului românesc interbelic”. Ma­­joritatea spectatorilor erau fie vo­luntari FILIT, fie de la presa ieșea­nă, fapt care, cel mai probabil, i-a aju­tat să se apropie mai mult de persoana care a realizat pozele expuse. După ce a așteptat să vadă dacă se mai adună lume, Adriana Du­mi­tran, curatorul expoziției, ne-a po­­ves­tit despre copilăria, viața și con­textul morții lui Iosif Berman. Talentul care l-a ajutat să se facă re­marcat putea fi într-adevăr observat în pozele făcute în Bucureștiul interbelic, cele pe Calea Victoriei sau din Cișmigiu. Printre cele mai im­­presionante poze, conform opi­ni­ei Adrianei, se numără cele cu ur­șii dresați de pe străzile Capitalei și una în care poți vedea cîțiva copii rîzînd, care par gata să iasă din poză și să se joace cu tine.

O altă expoziție din cadrul FILIT a fost cea de la casa memorială Mihail Sadoveanu, intitulată „Pa­na­it Istrati și prietenii ieșeni”. Cerc­e­­tătorul științific Zamfir Bălan ne-a povestit cu această ocazie despre prieteniile pe care Panait Istrati le-a legat cu diverși scriitori români, dintre care cea mai semnificativă pare să fi fost cea cu Mihail Sado­veanu, dar și despre plimbările a­cestuia în Rusia, sau în Franța, men­ționînd și personalitățile pe care le-a întîlnit, printre care Romain Rolland și Nikos Kazantzakis. Am putut vedea, printre altele, cîteva cărți vechi scrise de Panait Istrait, pagini scrise de mînă de către Sa­do­veanu, și pagini din co­res­pondența celor doi. „Mulțumesc colegilor de la Iași care mi-au făcut invitația de a contribui la această expoziție, de a organiza această în­tîlnire și, pînă la urmă, de a face ca, după foarte mulți ani, Panait Istrati să revină, să reintre, și să rămînă găzduit aici la casa priete­nului său”, a declarat Zamfir Bă­lan.

La majoritatea expozițiilor ve­deai aproape aceleași fețe cu care te-ai întîlnit și cu o zi în urmă, însă deși erau puțini la număr, cei pre­zenți au fost dornici să cu­noas­că mai mult despre perso­na­litățile și des­pre istoria culturală a Iașului. Cei care nu au putut fi prezenți pot în schimb să viziteze expozițiile chiar și după încheierea festivalului.

Andrei POPESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top