Jocul întrebărilor aiurite n-a avut cîștigător

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Jocul întrebărilor aiurite n-a avut cîștigător 215
Jocul întrebărilor aiurite n-a avut cîștigător

Două fete stau de vorbă pe o canapea. Rîd, își aranjează părul, își potrivesc cămășile, mai șușotesc puțin, se uită către public, după care revin la conversația lor. Au în față o masă, pe care sînt așezate mai multe cartonașe de diferite culori. Unii dintre spectatori sînt deja pe scaune, cu ochii ațintiți către scenă, iar alții încă își caută un loc. E joi, 7 martie 2019, iar în sala „Aurel Luca” a Casei de Cultură a Studenților din Iași, oamenii așteaptă ca actorii de la Teatrul XL să dea start piesei „Un cuplu aiurit”, o adaptare după Neil Simon, în regia Verei Nicu.

„De cîte ori pe an fac pingunii sex?”, o întreabă Mickey, interpretată de Mădălina Apetrei, alegînd un cartonaș de pe masă și dîndu-și buclele pe spate pe Sylvie, personaj pus în scenă de Ștefania Babată, care o privește mirată, neștiind ce să răspundă. Pe canapea li se alătură și Liliana Budurcă care, pentru următoarele zeci de minute, va fi numită Olive și le va aduce celorlalte două gustări și băuturi expirate. Jocul acesta cu întrebări e activitatea lor preferată – o dată pe săptămînă se întîlnesc acasă la Olive, vorbesc despre ce se mai întîmplă în viața fiecăreia, își dau sfaturi și se critică una pe cealaltă.

Jovialitatea este întreruptă de un telefon pe care fetele îl primesc de la soțul unei prietene de-a lor, Florence. Acesta le spune că a decis să divorțeze de soția lui și e alarmat că aceasta ar vrea să se sinucidă. Imediat își face apariția pe scenă Florence, o fată blondă, care merge încet, frecîndu-și mîinile una de cealaltă. Ea este invitată să intre în jocul întrebărilor, dar refuză politicos, motivînd că se simte cam rău și îndreptîndu-se încet către fereastră, pentru a lua puțin aer. Speriate că ar putea să se arunce de la etaj, cele trei o așază imediat pe un fotoliu. Încetul cu încetul, odată cu prietenele lui Florence, începi să te sperii și tu că aceasta ar putea să se sinucidă cu adevărat. Gîndul îți fuge însă repede din minte cînd auzi replicile amuzante și vezi întorsăturile de situație.

„Jur pe viața soțului meu!”

Ce este însă interesant de urmărit în piesă este comicul de limbaj („Juri pe viața copiilor tăi că nu ai înghițit niciun fel de otravă?” „Nu, Doamne! Jur pe viața soțului!”), dar și evoluția lui Florence din momentul în care apar doi frați spanioli, care au divorțat de soții: din femeia rănită, timidă cînd vine vorba de alți bărbați, ea ajunge să fie o persoană căreia îi place să se lase curtată și începe să se simtă atrasă de tinerii străini. Fiecare personaj este indivizualizat, bine conturat, cu o personalitate care nu seamănă cu a altuia. Spre exemplu, Mickey e hotărîtă, nu crede ceea ce i se spune dacă nu i se aduc dovezi, în timp ce Sylvie e naivă, nu ține pasul cu interlocutorii într-o conversație, mulțumindu-se să dea din cap în loc să ofere răspunsuri. Deși este singură, independentă și curtată de frații spanioli pe care îi prezintă lui Florence, Olive este încă îndrăgostită de fostul soț, căruia îi dă bani de fiecare dată cînd îi cere. Spre finalul piesei, femeia divorțată este dată afară din apartamentul prietenei sale pe motiv că este „nebună de legat” și atunci începi a te întreba dacă pînă la urmă se va sinucide sau se va ruga de fostul soț să fie primită înapoi.

„Un cuplu aiurit” este un spectacol de teatru amuzant, jucat numai de șase actori, cu un decor menit să redea sufrageria simplu mobilată și minimalistă a unui apartament: doar o canapea, un fotoliu, o masă și un dulăpior. Dialogul dintre cei șase însă este colocvial, presărat cu replici ironice – „Nici vise murdare nu pot să mai am, că vii tu și le cureți pe toate”, menite să îi facă pe oamenii din sală să rîdă de subiectul unui divorț sau a unei prietenii care nu mai funcționează ca înainte. În concluzie, deși provocarea spectacolului e să te facă să-i deslușești constant ițele, comicul de limbaj n-o să te lase nicio clipă să te plictisești și te va trimite acasă cu zîmbetul pe buze.

de Andreea CIBOTARIU
Sursa foto: pagina de Facebook a Teatrului XL

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top