Furtună de rîs din București

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Furtună de rîs din București 46
Furtună de rîs din București

Zeci de ieșeni s-au adunat vi­ne­ri seară, la intrarea în Teatrul „Lu­cea­fărul”, nerăbdători să-l vadă pe ac­to­rul Octavian Strunilă, jucînd în noua sa piesă de comedie, despre mun­ca din spatele cortinei și despre dezin­teresul oamenilor față de teatrul con­temoporan. Piesa „Cum se face”, sub regia și distribuția lui Octavian Stru­nilă, alături de Anca Dumitra, cu­nos­cută ca „Geanina” din serialul „Las Fierbinți”, Dana Dembinski, Ale­xandru Conovaru și Paul Ipate, actori veniți la Iași de pe scena Bu­cu­reștiului a durat aproximativ două ore, fără pauză, cu mici impro­vi­zări pe ici pe colo, creîndu-le oameni­lor o imagine despre „teatru în tea­tru”.

Spectatorii și-au ocupat locu­ri­le, iar în așteptarea deschiderii piesei au început să-și dea coate unul altuia, chicotind despre ceea ce vor vedea și dacă acei 50 de lei dați pentru bilet merită. Cu un minut înainte ca cea­sul să indice ora 19.00 și totodată începutul piesei de teatru, un co­pil cu păr blond și tricou de un albastru deschis cu dungi albe, asemenea unui personaj din desenele anima­te, își aleargă mama printre spectato­rii veniți, să prindă loc în primul rînd, cît mai aproape de come­dia­nți, pe care i-a recunoscut imediat, prin aplauze puternice și hohote de rîs în avans.

Primul act începe cu o scenă de „amor” între Paul Ipate și Anca Du­mitra, care a indus publicul, încă din primele secunde, într-o stare de amu­zament. Cei doi au jucat rolul a doi tineri, fiecare avînd alte pri­ori­tăți decît meseria de actor pe scena teatrului clasic, unul călărind „por­­ci albaștri” prin reclame comerciale, iar celălalt făcînd doar ochi dulci di­rec­torului. Au intrat apoi, pe rînd și restul actorilor, fiecare cu replici „aci­de” prin care își adresau unul al­tuia înțepături referitoare la neserio­zitatea cu care profesau. „Am spus să taci!”, replica zisă pe un ton ner­vos a marcat intensitatea zgomotului provocat de rîsetele din sală după cîteva secunde de liniște de­pli­nă. În timp ce încercau să pună în scenă o piesă de la 1200, domnul Pompoiu, personajul lui Cono­va­ru, se afla într-un conflict cu ceilalți ac­tori din cauza faptului ca trebuia să se puna în pielea unui personaj „gol pușcă”, i s-a adresat copilului blond din primul rînd, a cărui neas­tîmparare îi deranja din cînd în cînd discursul comediantului. Re­pli­ca din scenariu, adresată inițial per­sonajului jucat de Ipate, i-a fost adre­sată micului fan care nu știa ce se în­tîmplă ținîndu-și strîns mama de mînă.

Comedia este una despre viața oamenilor din spatele culiselor, pu­nînd în scenă o comedie pe eta­pe, despre cum se realizează teatrul în zilele noastre, încercînd totodată să stîrnească mari semne de întreba­re legate de carierele pe care tindem să le alegem în viață.

„Funerariile domanei Pom­poiu” este continua­rea primei părți ce a avut loc sîmbătă, la aceeași oră, în același cadru, pu­nînd în sce­nă o altă comedie crea­tă după modelul anilor 1200, dar adap­tată prezentului.

de Diana MIHALAȘ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top