Dreptatea pe picioare nesigure

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Dreptatea pe picioare nesigure 1

După demisia Monei Pivniceru de la conducerea Ministerului Justiției, numită judecător la Curtea Consti­tu­țională cu un mandat de nouă ani, urmă­torul pas pe care urma să îl facă jus­ti­ția din România era numirea unui nou ministru. Pentru preluarea funcției a fost propus Robert Cazanciuc, secretar ge­neral în Ministerul de Externe.

Ini­țial, prima opțiune a fost actualul preșe­dinte al Agenției Naționale de Inte­gri­tate, Horia Georgescu, însă membrii Partidului Liberal s-au opus numirii sale. „Premierul Victor Ponta a anunțat joi, că va propune numirea lui Robert Cazanciuc după ce va fi emis decretul de eliberare din magistratură a acestuia, Ple­nul Consiliului Superior al magistraturii luînd act de demisia lui din fun­c­ția de procuror. Victor Ponta a spus că l-a informat pe președintele Traian Bă­sescu despre propunerea ca Robert Ca­zanciuc să preia funcția, premierul men­ționînd că șeful statului «nu a avut nici un fel de obiecție»” (adevărul.ro, joi, 11 aprilie)

În plus, președintele a precizat că propunerea este o soluție mai bună decît fostul ministru, Mona Pivniceru. „«O consider acceptabilă, chiar dacă eu am mai avut niște reacții la adresa domnului Cazanciuc cînd se punea problema să fie Procuror General. A fost o reacție pentru care nu a avut nici o vină, vina a fost eventual a mea, pentru că nu am fost bine informat și l-am pus la pachet. Pe Pivniceru o influențau liberalii și Voiculescu. Punct», a comentat preșe­dintele.” (evz.ro, sîmbătă, 13 aprilie) La polul opus se află europarlamentarul PDL, Monica Macovei care consideră nominalizarea fiind „o afacere de fami­lie. Confirmă din nou, că principalul cri­teriu de promovare îl reprezintă ori rela­țiile de cumetrie, ori relațiile de prietenie vechi, din liceu sau din facultate, ori uce­nicia în slujbă lui Adrian Năstase. Ponta a dat zilele acestea o nouă definiție cu­vîntului technocrat: persoană care face parte din familie sau din cercul de prieteni și din gașca lui.” (revista 22.ro, vineri, 12 aprilie)

Decizia numirii noului ministru al Justiției este privită ca o schimbare care se va transforma într-o „«republică a procurorilor. Cred că ministrul Justiției are rolul foarte greu și poate că nu e rău că este tot un procuror al Justiției, să schimbe legislația, să o facă perfect compatibilă cu cea europeană, cu ono­rabila Curte Constituțională din Ro­mâ­nia, care are o singură telecomandă, și aceasta se află la Cotroceni. Deci are foarte multe lucruri dacă dorește să de­politizeze Justiția», a afirmat acesta.” (dw.de, joi, 11 aprilie) Indiferent dacă numirea în funcție a fost făcută pe baza legăturilor existente între premier și fos­tul secretar general al Ministerului de Externe, prioritatea o reprezintă stabilizarea sistemului judiciar și nu clă­ti­narea acestuia.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top