Domnița din turn se îmbracă de la Tarcău

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Domnița din turn se îmbracă de la Tarcău 23

„Comorile Tarcăului”, dar și secretele din iatacul Domniței au putut fi descoperite sîmbătă, 18 noiembrie, în Turnul Goliei. Aici, în cadrul vernisajului „Comorile Tar­căului pentru Domnița din Tur­nul Goliei”, cei prezenți au putut afla legenda din spatele turnului Mă­năstirii Goliei, dar și care sînt luc­ru­rile care pot fi vizitate la Tar­cău. Evenimentul a început de la ora 12.00, invitații speciali fiind un grup de elevi de la Școala din Tarcău, ca­re au cîntat și dansuri pe me­lo­dii populare.

Deschiderea oficială a expozi­ției a avut loc la primul etaj al turnului, expoziția de obiecte tradi­țio­na­le putînd fi vizitată la etajul al II-lea. În prima partea a întîlnirii, muzica populară, dansul tradițional și istoria locală a Tarcăului s-au îm­ple­tit mai abitir decît ițele unui război de țesut cu istoria turnului Goliei. Astfel, aerul de legendă și costumele tradiționale au dat naș­tere la o serie de discuții ad-hoc des­pre un posibil muzeu al satului la Tarcău, în clădirea Grădiniței, cons­truită la începutul anilor 1900.

Legenda turnului Golia a fost explicată de către Carmen Chior­cea, directorul Centrului de Pro­mo­vare Turistică Iași. Astfel, spu­ne povestea, boierul Ion Golăe ar fi zidit biserica pentru a o cuceri pe Ana, o frumoasă orfană care ju­ra­se că nu se va căsători decât cu ace­la capabil să construiască o clă­di­re în care să se simtă în siguranță. Ana își dorea să se simtă în si­gu­ranță, fiind traumatizată în mo­men­tul în care părinții săi au fost uci­și. Ana a scăpat cu viață ca prin urechile acului după ce s-a ascuns sub o lespede de mormînt, însă mo­men­tul i-a rămas adînc întipărit în minte. Prin urmare, logofătul Go­lăe a construit acest turn de dragul Anei, unde se spune că ar fi locuit alături de domniță o lungă pe­rioa­dă de timp.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 10.00 – 17.00, fiind organizată de către Asociația „Cen­trul de Promovare Turis­ti­că” Iași, împreună cu Primăria Comunei Tarcău, județul Neamț, și Familia Dana și Vlad Budăi, care au strîns din Tarcău sau au realizat chiar ei cea mai mare parte a obiectelor expuse în cadrul expoziției.
În cele două cămăruțe de la eta­jul al II-lea pot fi admirate o serie de obiecte populare, costume tra­diționale, dar și obiecte pe care so­ții Budăi le-au realizat, inspirați de tradițiile și motivele populare.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top