Culorile, artiștii de sute de ani ai orașului

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Culorile, artiștii de sute de ani ai orașului 9
BCU

Lucrările de artă reunite timp de zece zile la sediul iArt – Ga­le­rii­le Regale de Artă, și-au dat o ultimă întîlnire cu publicul ieșean vineri, 16 octombrie, de la ora 18.00. Rendez-vous-ul a avut loc la sediul iArt – Galeriile Re­gale de Artă din incinta Biblio­tecii Centrale Uni­ver­sitare (BCU Iași) unde criticul de artă conf. univ. dr. Ema­nuela Ilie a vorbit des­pre influ­ența culori­lor și a croma­ticii în lucrările artiș­ti­lor ieșeni, dar și despre nevoia interac­țiunii dintre artiști și public. „Da­că pînă acum galeriile erau locu­ri­le în care ar­tiștii se întîlneau cu artiști, a­cum se încearcă transformarea acestora în niște arene în care publicul poate lua legătura cu cei care au dat naștere lucră­ri­lor expuse. De aceea în vestul în­de­­părtat, în spa­țiul destinat artei, s-au adus tobogane, saltele sau trambuline care au trans­format galeriile în spații de joacă pentru public și artiști”, ne-a ex­pli­cat conf. univ. dr. Ema­nuela Ilie.

Micuța sală din incinta BCU nu a devenit o astfel de „arenă” mo­der­nă a artei, însă lucrările ex­pu­se s-au îmbinat și completat reciproc ca într-un dans plin de ar­mo­­nie. „Avem aici lucrări di­verse, pre­cum picturi, ceramică, macra­me­uri, sculpturi și instalații și chiar dacă sînt folosite tehnici moder­ne, artiștii ieșeni au rămas fideli totuși unei tradiții ieșene de sute de ani. Avem expuse lucrări inspi­rate din mitologie, picturi înfă­ți­șînd natura moartă, peisaje sau jo­curi de echilibristică cu un me­saj cît se poate de simplu și evident, toate avînd ca punct central culorile”, a spus profesorul.

Publicul prezent, deși nu foar­te numeros, a fost unul di­vers, iar copiii, tinerii, dar și cei trecuți de anii studenției au admirat com­poziția de culori, vorbind apoi la o cupă de vin sau suc despre nevo­ia apropierii față de tradiție, fără a opri însă o evoluție a conceptelor și ideilor. Expoziția intitulată „Ar­monii cromatice” a putut fi vizitată de că­tre public în perioada 6-16 oc­tom­brie și a reunit lucrările a 11 artiști ieșeni.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top