Blestemul de a cîștiga la Loto

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Blestemul de a cîștiga la Loto 26
Blestemul de a cîștiga la Loto

Într-un colț al scenei stă așezată, pe un fel de măsuță acoperită cu mușama înflorată, o găleată albastră și o căniță albă. Lîngă, aruncate unele peste altele, sînt clădite cîteva perechi de papuci și șlapi de gumă, iar pe pereții improvizați din pînză sînt atîrnate prosoape roșii cu model tardițional. Elementul central al întregii încăperi este o masă cu picioare înalte pe care sînt înșirate cartofi și o căpățînă de varză. Decorul folosit pentru spectacolul „Șase din 49” anunță – înainte ca cei doi actori, Dana Voicu și Liviu Cheloiu, să urce pe scenă – un amalgam de situații petrecute într-o familie care trăiește într-un sat românesc.

Regizat de Alexandru Maftei, piesa de teatru urmărește reacțiile unei „familii tradiționale” atunci cînd află că a cîștigat la loto. Sînt conturate cu atenție mai ales reproșurile soției, cea care, făcîndu-și diverse scenarii în cap – ba că ai ei copii o să fie luați de mafie pentru că au prea mulți bani, ba că bărbatul o va înșela pentru că acum este bogat – își acuză soțul că ar fi „cîștigat prea mult”. Situațiile în care sînt puși cei doi actori cad în penibil și stîrnesc hohote de rîs la replică. Femeia pare să se transpună, odată cu fiecare ipoteză enunțată, într-un alt personaj. Atunci cînd vorbește despre mafie, de exemplu, își îngroașă vocea considerabil și-l privește pe bărbatul de lîngă ea ca și cum el ar fi cel mai mare infractor.

Îmbrăcată într-un capot violet pe deasupra căruia poartă un șorț de care-și șterge mîinile de fiecare dată înainte de a atinge biletul cîștigător, soția este un personaj atît de comic încît devine aproape imposibil să te lase să fii serios. Construită pe baza stereotipului feminim, despre care se consideră că exagerează totul, soției nu-i este frică nicidecum să arunce cu reproșuri în soțul ei. Se schimonosește la față atunci cînd se gîndește că bărbatul ar fi înșelat-o în perioada în care ea fusese plecată în Spania, la cules de căpșune, și se înseninează imediat ce-și amintește de cele 10 milioane de euro cu care și-ar putea cumpăra perdele noi. Replicile, improvizate uneori, atunci cînd zgomotul din afară pieței acoperă vocile actorilor, sînt cele care stîrnesc situațiile cu adevărat comice. Fiecărei mustrări lansate de soție, bărbatul îi găsește imediat un răspuns.

Interesante sînt antitezele dintre decorul folosit, care-ți dă impresia că piesa va fi axată pe lumea satului românesc, și replicile celor doi care fac referire la tehnologie, insule exotice și alte dorințe mărețe. „Șase din 49” este o înșiruire de situații care pun în lumină modul în care o familie se poate schimba odată cu primirea unei sume imense de bani. Deși plin de umor, spectacolul se încheie într-un mod oarecum dramatic, un final în care cei doi soți, după certuri și hîrjoneli, ajung la o decizie comună, „cea mai potrivită pentru familie”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top