Cărțile care au tăiat gratii

Informare Niciun comentariu la Cărțile care au tăiat gratii 1

Adrian Năstase a fost eliberat luni, 18 martie, din Penitenciarul Ji­la­va după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe 20 iulie 2012, după trei ani și patru luni de la trimiterea în judecată a dosa­rului „Trofeul Calității”. „Fostul premier a fost trimis la închisoare în urma acuza­țiilor potrivit cărora și-a finanțat cam­pania electorală din fondurile co­lecta­te în cadrul simpozionului «Tro­f­eul Calității» organizat de Inspec­to­ratul de Stat în Construcții.” (jurnalul.ro, luni, 18 martie)

Pe 12 februarie Judecătoria Sec­to­rului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, hotărîrea fiind însă contestată de procurorii DNA care au făcut un re­­curs împotriva deciziei de eliberare con­diționată. Aceștia au motivat că „prin materialele și articolele pe care le-a scris și le-a publicat, dovedește că nu regretă faptele pentru care a fost con­damnat și că în continuare nu le ad­mite, singurul regret al său fiind acela că este singurul față de care s-a pronun­țat o condamnare cu executare.” (hotnews.ro, luni, 18 martie)

Avocații acestuia susțin că Năs­tase a scris trei cărți dintre care două au fost publicate și a susținut mai multe seminarii și conferințe în fața deți­nu­ților, iar pentru una din acestea trei, scrisă în 30 de zile, i s-au scăzut 45 de zile din pedeapsă.

„Procurorul DNA a mai arătat în fața instanței că este pusă la îndoială calitatea de operă științifică a lucrării fostului premier avute în vedere pen­tru punerea lui în libertate și a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este com­petentă să soluționeze cererea.” (mediafax.ro, luni, 18 martie) Pînă în 2016 acesta nu mai poate activa în partid, nu poate candida ori vota și mai are o condamnare de trei ani cu suspen­dare în dosarul „Zambaccian” în care este acuzat de nerespectarea regimului armelor, decizia nefiind încă una definitivă.

„Năstase este cel mai important po­litician român închis după căderea co­munismului. Analiștii spun că acesta este un semn al maturității politice într-o națiune care se luptă să pună ba­­zele unei culturi anarhice care s-a pier­dut în timpul regimului comunist.” (nytime.com, luni, 18 martie) Dar imaginea pe care o au străinii despre români e la fel de neclară ca moti­vele pentru care a fost eliberat fostul premier, iar dacă o carte scrisă compen­sează cîteva zile de închisoare atunci justiția ar trebui să poarte pijamalele dungate din spatele gratiilor.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top