Zilele Politehnicii, proiectate pe Teatrul Național

Academia de gardă Niciun comentariu la Zilele Politehnicii, proiectate pe Teatrul Național 5

Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) organi­zea­ză în perioada 12 – 17 noiembrie Zilele Uni­versității, cu prilejul cărora se va defășura un simpozion științific de is­to­rie a tehnicii, se vor premia profesorii seniori și cei cu merite științifice deo­se­bite și se va proiecta pe clădirea Tea­trului Național „Vasile Alcesandri” o peliculă care va prezenta momente sem­nificative din viața instituției.

„De ziua ei, universitatea lansează un film în ca­re realizările ei devin vizibile și pentru co­munitate, într-un mod luminos. Mi-ar plăcea să cred că tinerii care se plimbă sîmbăta prin centrul Iașului vor poposi să privească proiecțiile”, a declarat conf. univ. dr. Irina Lungu, prorector pe re­lații internaționale și imagine universitară la TUIAȘI. În aceeași perioadă, Po­litehnica va coordona și prima ediție din acest an a Zilelor Porților Desc­hi­se pentru elevii de liceu.

31 de diplome pentru profesorii seniori și emeriți

Joi, 15 decembrie, începînd cu ora 12.00, în Sala de Conferințe din Cor­pul T al Politehnicii, va avea loc un Senat Festiv. În cadrul acestuia se va face omagierea a 17 profesori seniori care împlinesc vîrste rotunde și se vor acorda 14 diplome de Professor Eme­ri­tus unor cadre didactice recent pensionate cu merite deosebite în educație și cercetare. „Fiindcă legea ne permite, este o plăcere că putem să ne expri­măm recunoașterea într-un cadru festiv față de niște profesori care, pe lîngă me­ri­te­le deosebite obținute, își leagă întreaga via­ță și activitate de universitate”, a precizat prof. univ. dr. Irina Lungu. Tot cu prilejul Senatului Festiv se va face premierea cercetării științifice din universitate pe baza evaluării activității de cercetare din perioada 2009 – 2011. Ast­fel, se vor acorda „Premiul pentru cer­ce­tătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică”, „Premiul pentru tînărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică”, „Premiul pentru cele mai bune performanțe în inovare și transfer tehnologic” și „Premiul pentru grupul care a contribuit la atragerea celor mai multe fon­duri pentru cercetare”.

În ziua următoare, vineri, 16 no­iem­brie, de la ora 9.00, se va deschide o sesiune de prezentare a lucrărilor Sim­pozionului de Is­to­ria Învățămîntului și Științelor Teh­nice, aflat la cea de-a patra ediție. Aces­ta va avea loc în Sala de Conferințe a TUIAȘI și este organizat de Poli­teh­ni­că în colaborare cu Muzeul Științei și Tehnicii din Iași, Academia Ro­mâ­nă, Filiala Iași, Aca­demia de Științe Teh­nice din Ro­mâ­nia, Filiala Iași și Aca­de­mia Oamenilor de Știință din Ro­mâ­nia, Filiala Iași. La simpozion vor participa 30 de au­tori, cu 16 lucrări. „Avînd în vedere că în ultima vreme nu­mărul manifes­tă­ri­lor științifice a crescut, faptul că acest sim­pozion rezistă înseamnă că există o plă­cere în a vorbi despre așa ceva”, a mai spus prorectorul.

Iașii în carnaval pentru Politehnică

Proiecțiile luminoase pe clădirea Tea­trului Național vor rula sîmbătă, de la ora 17.00 la ora 00.00. Filmul va cuprinde secvențe și fotografii menite să surprindă experimente științifice, crea­ții ale profesorilor și studenților și mo­men­te din viața organizațiilor studențești. „Această manifestare se adresează în primul rînd elevilor de liceu, pe care sperăm să-i convingem să vină la universitatea noastră, dar și pentru a de­veni mai vizibili în comunitate”, a ex­plicat prorectorul. Tot sîmbătă, de la ora 19.00, studenții și profesorii TUIAȘI vor asista la piesa „Iașii în carnaval”, care va rula pentru aceștia cu ușile în­chi­se. „Este o acțiune la care cei din uni­versitate pot veni însoțiți de persoane apropiate, astfel încît oameni din exterior să ne cunoască într-un alt cadru. Am optat pentru o comedie de teatru, fiindcă delimitează un mediu relaxant, dar elegant și de bun gust care să ne permită să ieșim din izolarea strict profesională”, a mai explicat conf. univ. dr. Irina Lungu.

Cu prilejul Zilelor Porților Des­chise, facultățile vor desfășura diverse activități de prezentare specifice profi­lului instituției. Astfel, la Facultatea de Construcții și Instalații, se va realiza joi, 15 noiembrie, de la ora 12.00, o si­mulare de cutremur pe platforma seismică. Vineri, 16 noiembrie, de la ace­eași oră, va fi inaugurat Pendulul lui Fou­cault. „Fiind singurul din Iași, dorim ca acesta să devină un punct de atracție al ora­șului”, a conchis pro­rectorul.

Ediția din acest an a Zilelor Uni­versității Tehnice „Gheorghe Asa­chi” din Iași marchează împlinirea a 199 de ani de la înființarea primei școli de ingineri cu predare în limba ro­mâ­nă.

Laura PĂULEȚ

Autor:

Laura Păuleț

Redactor, redactor-șef și director al Opiniei studențești în perioada 2006-2014.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top