Prof. univ. dr. Pavel Năstase este noul ministru al Educației

Academia de gardă Niciun comentariu la Prof. univ. dr. Pavel Năstase este noul ministru al Educației 21
Prof. univ. dr. Pavel Năstase este noul ministru al Educației

Începînd cu 4 ianuarie 2017, odată cu insta­la­­­rea cabinetului premierului Sorin Grindeanu, Mi­nisterul Educației Naționale și al Cercetării Ști­in­țifice s-a separat în Ministerul Educației Na­țio­na­le și Ministerul Cercetării și Inovării. Această mo­dificare nu este una nouă, cele două instituții fun­c­ționînd separat și în trecut. „Urmează să vedem dacă această separare va fi benefică pentru că au mai fost astfel de îm­păr­ți­ri ale atribuțiilor.
Se mai practică și în alte păr­ți, nu e singura țară România în care educația și cer­cetarea să fie separate. Bineînțeles, separarea nu va fi totală. Vor exista colaborări, fără în­do­ia­lă”, a declarat prof. univ. dr. Mihail Voicu, pre­șe­din­te al Academiei Române, filiala Iași.

Din această lună, ministru al Educației este prof. univ. dr. Pavel Năstase, președintele Sena­tu­lui Academiei de Studii Economice din Bu­cu­reș­ti (ASE), în trecut fiind și rector al instituției de învățămînt superior. Din 2010 acesta ocupă fun­cția de director al Departamentului de Acreditare din cadrul Agenției Române de Asigu­­rare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS).

Ministrul Cercetării și Inovării este Șerban-Con­stantin Valeca. Doctor în inginerie, acesta a mai făcut parte din Guvernul României în urmă cu 12 ani, ocupînd în perioada 2000-2004 fun­cți­a de ministru delegat al Cercetării.„E important ca separarea aceasta să se vadă în rezultate. Trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. E de așteptat ca cercetarea, avînd minister distinct să se desfășoare mai lejer, la fel ca și educația”, a mai adăugat prof. dr. Mihail Voicu.

În România, ministerul care se ocupă de sistemul educațional și-a schimbat denumirea de peste zece ori. Începînd cu 30 decembrie 1989, a­ces­ta a funcționat cu numele de Ministerul Învățămîntului pînă în anul 1990, cînd a devenit Ministerul Învățămîntului și Științei. La mai puțin de doi ani s-a revenit la numele inițial. A funcționat sub acest nume pînă la sfîrșitul anului 1997, cînd s-a luat decizia de a se modifica numele în Ministerul Educației și Cercetării. Ulte­­rior, în anul 2003, a primit numele de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, iar după doar un an a revenit la numele anterior. Următoarea modificare s-a produs în anul 2008, cînd acesta a primit numele de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. După mai puțin de un an acesta a devenit Ministerul E­du­ca­ției, Cercetării și Inovării. Luna decembrie a a­nului 2009 a venit cu o nouă moficare, deve­nind astfel Ministerul Educației, Cercetării, Ti­neretului și Sportului. În anul 2012 se revine la titulatura asemănătoare cu cea din 1997, cea de Ministerul Educației Naționale. Ultima schimbare înainte de aceasta s-a produs în 2015, cînd acesta a primit numele de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top