Un student de la „Cuza” a cîștigat Olimpiada Internațională de Matematică

Academia de gardă Niciun comentariu la Un student de la „Cuza” a cîștigat Olimpiada Internațională de Matematică 13

Participanții de la universitățile ieșene au obținut o medalie de aur, două de argint și nouă de bronz.

Din cei aproape 140 de can­di­dați care au participat la cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Interna­ționale de Matematică SEEMOUS (The South Eastern European Ma­thematical Olympiad for Uni­versity students), locul I absolut a fost obținut de Eduard Valentin Cur­că, student  al Facul­tății de Mate­matică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Studenții de la UAIC au mai cîș­tigat o medalie de aur, una de argint și cinci de bronz, în timp ce studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) din Iași au obținut o medalie de argint și patru de bronz.

„Menționez că la această com­petiție se acordă și un premiu special al juriului pentru cea mai in­teresantă și originală soluție a unei probleme. Distincția a fost acor­dată tot lui Eduard Valentin Curcă, pentru că a fost singurul din con­curs care a reușit să rezolve proble­ma a patra. Și a rezolvat-o printr-o metodă atipică, o metodă care nu era nici în baremul de corectare și nici în soluția dată de autorul pro­blemei”, a afirmat lect. univ. dr.  Marcel Roman, coordonator al evenimentului.

Celelalte două cupe ale com­petiției, locul I pe națiuni și locul I pe universități au fost cîștigate de România, respectiv Kapodistrian University of Ahens din Grecia.

Patru probleme rezolvate în cinci ore

Radu Gologan, președintele So­cietății de Științe Matematice din România și coordonator al lo­tului olimpic de matematică al ță­rii, a amintit despre legătura Ro­mâ­niei cu matematica. „Prima O­lim­piadă Internațională de Mate­matică (IMO) a avut loc în Ro­mâ­nia în 1959. De asemenea, prima Olimpiadă Balcanică de Mate­ma­tică (BMO) s-a desfășurat tot aici, la inițiativa lui Nicolae Teodo­rescu”, a declarat Radu Gologan.

Concursul, care a avut loc vi­neri, a constat într-o probă scrisă de cinci ore la care participanții au avut de rezolvat patru probleme. La competiție au fost înscrise 25 de echipe din opt țări (Azerbaijan, Bul­garia, Iran, România, Rusia, Turcia și Turkenistan), însumînd în total 138 de participanți.

Cere­monia de decernare a pre­miilor a avut loc duminică, pe 9 martie, în Sala Verdi a Congress Hall-ului din complexul Palas Mall.

Olimpiada SEEMOUS 2014 a fost organizată de către TUIAȘI, în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din Sud-Estul Euro­pei, Societatea de Științe Mate­matice din România, Asociația „Re­creații Matematice”.

 

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top