Trei studenți de la Facultatea de Informatică, pe listele etapei mondiale a unei competiții de programare

Academia de gardă Niciun comentariu la Trei studenți de la Facultatea de Informatică, pe listele etapei mondiale a unei competiții de programare 62
Trei studenți de la Facultatea de Informatică, pe listele etapei mondiale a unei competiții de programare

Echipa formată din trei studenți ai Facultății de Informatică (FII) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), respectiv Cristian Vîntur – anul al III-lea la licență, Alexandru Ioniță și Valeriu Motroi – ambii fiind în anul I la masterat, s-au clasat pe locul 73 din cele 135 de echipe selectate pentru etapa finală a concursului de programare International Collegiate Programming Contest (ICPC). Aceștia au coordonați de doctorandul Paul Diac, student la FII.

Finala s-a desfășurat în perioada 31 martie – 5 aprilie 2019 la Universitatea Porto din Portugalia. Echipa UAIC s-a calificat în finala mondială pe baza rezultatului obținut la South-Eastern European Regional Contest (SEERC), iar aceasta a fost prima clasificare în finala mondială a concursului.

„Etapa finală ICPC este un concurs impresionant ca amploare și organizare. De mulți ani am urmărit finala live pe internet, iar acum am avut ocazia să o văd la fața locului, iar pe lîngă asta am simțit și miza primei participări. Cînd am aflat că ne-am calificat în finală nu știam la ce să mă aștept mai exact. Speram la calificare, dar nu era nimic sigur, deseori se întîmplă să nu reușești să rezolvi o problemă din cauza unui bug, să nu-ți vină idei sau chiar să ai o zi proastă și să nu te poți concentra”, Paul Diac, coordonatorul echipei. Acesta a mai adăugat și că cei trei studenți care formează echipă UAIC au evoluat în acest domeniu renunțînd la stagiile de practică din perioada verii și alegînd să se antreneze cel puțin cinci ore pe zi.

Competiția a fost transmisă live, fiind comentată și analizată de către specialiști. Evaluarea problemelor a fost făcută automat, s-au putut vedea încercările concurenților, reacțiile lor și probleme pe care au trebuit să le rezolve. În ultima oră a concursului „clasamentul a fost înghețat” pentru suspansul de la premiere. Concurenții participă în echipe formate din trei membri, concursul avînd o durată de cinci ore.

„Despre finală știam că va fi foarte interesantă, dar aici nu am putut veni cu speranța unei mize reale, cum ar fi o medalie sau măcar un premiu. Eram clasați pe poziția 64 din cele 135 de echipe finaliste și doar 12 primesc medalii. La final ne-am clasat pe poziția 73, nu sîntem nemulțumiți, dar nici foarte mulțumiți de rezultate, e un sentiment neutru. Sperăm să mai ajungem aici, deși asta s-a întîmplat prima dată în 25 de ani. Acum avem experiență și am arătat că e posibil”, a spus Paul Diac.

La faza națională a concursului de programare ACM-PCPC 2018-2019, competiție care a avut loc în perioada 28-30 septembrie 2018, la Universitatea Politehnică din București au participat aproximativ 30 de echipe de la universități din Iași, București, Cluj, Timișoara și Craiova.

de Andreea TIMOFTICIUC
Sursa foto:
www.uaic.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top