Statutul Studentului, revendicat în stradă

Academia de gardă Niciun comentariu la Statutul Studentului, revendicat în stradă 4

Joi, 17 noiembrie, de la ora 13.00, 50 de tineri, membri ai asociațiilor stu­­dențești din Iași au manifestat prin or­­ganizarea unui flashmob, în fața Casei de Cultură a Studenților. A­ceș­tia au cerut Ministerului E­du­ca­ți­ei, Tineretului, Cercetării și Spor­tu­lui (MECTS) să emită ordinul prin ca­­re să se legifereaze Statutul Stu­den­­­tului.

Inițiativa a aparținut Alian­ței Na­­ționale a Organizațiilor Stu­den­țești din România (ANOSR) și a im­pli­cat organizarea de proteste în mai multe centre universitare din țară. Cursanții de la Universitatea de Me­dicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și de la Universitatea „Ale­xan­­dru Ioan Cuza” au trimis colegilor de la Timișoara pixuri, urmînd ca a­tunci cînd se vor aduna 1000, de la toa­te instituțiile de învățămînt superior din țară, să fie duse la București ministrului, ca să poată semna documentul mai repede. „Au fost acțiuni simbolice în care mem­brii organizațiilor studen­țești au fost suficient de uniți. Evident nu ne vom opri, dacă pentru problemele noastre nu există soluții, în curînd este po­sibil să organizăm proteste am­ple de stradă”, a declarat Daniela Ale­xe, președinte ANOSR.

Ne dați ori nu ne dați?

Conducerea ANOSR susține că, din iunie, cînd a fost elaborat statutul de către organizațiile studențești din țară, adoptarea acestuia a fost amînată fără motiv. „Trebuia să fie implemetat în opt luni de la intrarea în vigoare a le­gii, adică pînă în octombrie. Din pă­cate se pare că este o ignoranță totală. Nu știm de ce nu îl adoptă, în afară de fap­tul că nu sîntem o prioritate pentru mi­nister sau există o agendă ascunsă care evită organizațiile studențești și mișcarea studențească”, a adăugat Da­niela Alexe. În schimb, conform Le­gii Educației Naționale, ministerul trebuia în opt luni să elaboreze me­to­do­l­o­giile, regulamentele și actele adi­țio­na­le legii, nu să le adopte. Chiar și așa, ministrul a promis ANOSR-ului din vară că noul an universitar va începe cu drepturile și o­bli­gațiilor studenților implementate. Dar, pî­nă pe 23 octombrie, la ultima în­tîl­ni­re dintre organizație și minister, „am dis­cutat toate nelămuririle asupra arti­co­lelor, chiar dacă anterior am dez­bă­tut cu oficiul juridic și cu ministrul în­suși forma acestora. Atunci ni s-a spus că pînă marți săptămîna viitoare vom a­vea statut”, a completat președintele ANOSR.

Pentru că ministerul nu a res­pectat cele spuse, organizația a tri­mis o scrisoare președintelui Ro­mâ­ni­ei și premierului prin care cere acestora să intervină pentru adoptarea statutului. Evenimentul s-a desfășurat de Zi­ua Internațională a Studentului, iar ini­țiativa ANOSR a fost preluată, pe lîngă Iași, în București, Timișoara, Cluj și Suceava. Mai mult, pe Face­book s-a creat în urmă cu 10 zile o pa­gi­nă specială, „Statutul Studentului”, cu scopul de a grabi adoptarea docu­men­­­tului oficial.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top