Ieșeni decorați în lupta cu cancerul

Academia de gardă Niciun comentariu la Ieșeni decorați în lupta cu cancerul 4

Tudor Luchian, profesor universitar la Facultatea de Fizică a Uni­versității „Alexandru Ioan Cuza” a fost distins joi, 26 noiembrie, la Cluj, cu Premiul „Gheor­ghe Benga”, pentru un proiect de cercetare cu tema „Studierea me­canismelor de interacțiune între pep­­tidele anti-microbiene și membranele celulare reconstituite”.

Dis­tin­­cția primită de la conducerea Uni­­versității de Me­di­cină și Far­ma­­cie „Iuliu Ha­ție­ga­nu” (UMF) din Cluj a recompensat studiile echi­pei de la Iași, formată din profesorul Tudor Luchian, alături de ca­re au mai lucrat prep. univ. Lo­­re­da­na Mereuță, dr. Ali­na Asan­­dei și drd. Aurelia Ape­trei.

Cercetare de 1.000 de lei

Prin acest premiu, universitatea clu­jeană a recunoscut meritele cer­ce­tătorilor ieșeni în științele biome­di­cale, cu rezultate concrete pu­bli­cate anul trecut în șase reviste in­ter­na­ționale. „În urma cercetărilor noas­­­tre care au început în 2006, am des­­coperit că peptidele (n.r.: substanțe chimice alcătuite din mai mulți aminoacizi), spre deosebire de antibioticile clasice, sînt mai re­zis­­­­­tente în fața virusurilor, astfel în­cît efectele secundare se reduc”, a ex­pli­cat cercetătorul relevanța pro­­iec­tu­lui. Prin aceste investigații ști­in­ți­fi­ce, echipa de la Iași a contribuit la înțelegerea mecanismelor de ac­țiu­ne pentru o nouă generație de antibiotice care pot avea efect inclusiv în tratamentul unei maladii precum cancerul.

Competiția cîștigată de echipa de la Iași a fost organizată de Mi­ni­ste­­rul Educației, Cercetării și Ino­vării, cu scopul de a promova no­ile proiecte de cercetare în do­me­­niul fizicii. Rezultatele concursului au fost fă­cu­­te publice pe data de 17 no­iem­brie 2009. Conform regulamentului, Pre­miul „Gheorghe Benga” nu se poa­te acorda unui concurent ca­r­e a mai pri­­­mit distincția în trecut. Valoarea pre­­­miului, de 1.000 de lei, va fi în­mî­na­­tă cîștigătorului în cadrul unei ceremonii, care va avea loc în luna de­cem­­brie, în ca­drul Zilelor UMF Cluj.

Premiul oferit de universitatea clujeană este decernat în numele cercetătorului român, membru al Academiei Române, care a descope­rit aquaporina 1, o proteină care transportă apa prin membrana celulară. Pen­tru aceeași descoperire, cîțiva ani mai tîrziu, în 2003, doi cercetători ame­ricani au primit Premiul Nobel. La acel moment, decizia juriului de a nu îl menționa pe profesorul Gheor­ghe Benga, a stîrnit numeroase controverse în mediile academice internaționale.

Ana-Maria PASCARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top