Sesiunea bagă studenții în spital

Academia de gardă Niciun comentariu la Sesiunea bagă studenții în spital 1

Săptămîna trecută, pe 29 mai, pa­­tru studenți au ajuns în decurs de șa­­se ore la Unitatea de Primire Ur­­gențe (UPU) a Spitalului Cli­nic ,,Sf. Ioan” după ce au încercat să se si­nucidă, din cauza stresului din se­si­une. În stare critică se află un student de 22 de ani din Iași, în co­mă to­xică, transportat la unitatea spi­ta­li­cească de către de un echipaj al Ser­viciului de Ambulanță Jude­țean. „Pacientul a înghitit o canti­ta­te semnificativă de medicamente – peste 50 de capsule – și circă un li­tru de antigel. A necesitat măsuri de protezare respiratorie, resusci­ta­re volemică, măsuri de eliminare a sub­stanței toxice și antidotism. A­ces­tea au fost asigurate de medici de urgență toxicologi”, a afirmat dr. Tu­dor Ciuhodaru, șeful serviciului de urgență al Spitalului „Sf. Ioan”.

Medicul adaugă faptul că timp de șase ore au întreprins măsuri de te­rapie intensivă în UPU, iar cînd sta­rea clinică a tînărului s-a ameliorat acesta a beneficiat și de asiste­nță psi­hologică a voluntarilor Cen­tru­lui Integral Regional de Tra­ta­mente, Intoxicații, Traume și Ar­suri (CIRTITA). Lor le-a declarat că gestul sinucigas a fost cauzat de stre­sul din sesiune – riscul de a nu pro­mova examenele și de a pierde bur­sa în condițiile în care situația sa fi­nanciară este una precară.

Ce­lelalte trei studente, cu vîrste cu­prinse între 19 si 23 de ani au fost tran­sportate la Spitalul de Urgențe în aceeași gardă medicală, după ce au înghițit medicamente. „Pa­ci­en­te­le au folosit metoda cocktail-ului de me­dicamente. Faptul că dozele fo­lo­site au fost mai mici și că au fost tran­sportate la spital la scurt timp du­pă ingestie a făcut ca prognosticul lor sa fie unul favorabil”, a mai precizat medicul. În prezent, cele trei au rămas internate în Clinica de To­xicologie.

Inteligența emoțională e de vină

Mihaela Bursuc, psiholog vo­lun­tar în cadrul CÎRTIȚA, nu cre­de că gestul sinucigaș este cauzat de a­propierea sesiunii, ci de natura la­bi­lă a tinerilor care au apelat la a­ceas­tă metodă. „Nu cred că asta e pro­blema, ci cred ca la orice proble­mă mai mare – un alt motiv, cu alta o­cazie – ar fi acționat la fel. Pro­ba­bil multi dintre ei au văzut exame­ne­le ca pe niște probeleme pe care nu le pot evita nici depăși. Este vor­ba despre lipsa unei maturități e­mo­ți­onale. Au o inteligență dezvoltată, cu­noștiințe multe, însă cu in­te­li­gen­ța emotională stau mai prost”, a preci­zat aceasta. Celor patru li se mai a­daugă încă șase studenti, care au a­juns la UPU în garda medicală din 29 – 30 mai, cu afecțiuni gastri­ce ca­u­zate de „stresul din sesiune”, fu­mat și alimentația dezechilibrată.

Acești tineri urmează cursurile U­­niversității „Alexandru Ioan Cu­­­za”, ale Universității de Arte „G. Enescu”, ale Universității de Ști­inte Agricole și Medicină Ve­te­rinară „Ion Ionescu de la Brad” și ale Universității Tehnice „Gh. A­sachi” din Iași.

Gianina PETRUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top