Presa regională în dezbatere internațională

Academia de gardă Niciun comentariu la Presa regională în dezbatere internațională 1

Cea de a VIII-a ediție a Se­mi­na­rului Internațional de Jurnalism, desfașurată la Iași între  26 și 28 mai, s-a încheiat după o serie de dezbateri pe tema „Mass media regionale și lo­ca­­le și comunitatea”. Timp de trei zi­le, la Sala Studio de la TVR Iași, pro­fe­sio­niști din țară și din străinătate au dis­cutat despre „Publicurile și forma­te­­le presei regionale” și despre „Pre­sa re­gională în contextul noilor teh­no­logii”. Jurnaliștii invitați au sus­ți­nut și o serie de ateliere axate pe mass me­dia regionale și unul despre „Re­la­ția editor-corespondent”.

Televiziunile regionale nu sînt o afacere

Vasile Arhire, directorul TVR Iași, a explicat în deschiderea evenimentului alegerea temelor de dez­ba­tere în con­textul „extinderii la ni­vel e­uropean a conceptului de re­gi­u­ne și de re­gio­nalizare în comunicare”.

Într-o prezentare a peisajului re­gio­­nal în audiovizualul francez, di­rec­­torul televiziunii FR3, Pierre Mi­­lli, a punctat că „televiziunile pub­lice nu au făcut parte niciodată din cultura fran­ceză”, aceasta formîndu-se în jurul sta­țiilor regionale, în special a celor pri­­vate. Jürgen Heuer, șeful De­par­ta­mentului de Politică al Sta­ției Ham­burg a televiziunii publice din Ger­mania, a vorbit despre e­xis­ten­­ța u­nei tendințe de localizare în nor­dul Ger­­maniei. Pentru acesta, mo­dul în care se realizează actul jurnalistic primează în condițiile în care e­xis­tă o permanentă competiție între pos­tu­rile publi­ce și cele private. Pe de altă par­te, An­ge­la Zaharova, reali­za­tor de te­le­vi­ziune la Elita TV, a e­vi­den­ți­at fap­tul că „o televiziune re­gio­nală în Re­pu­bli­ca Moldova nu es­te încă o a­facere, iar con­curența este mi­că și doar la nivel de fund-raising”.

În ceea ce privește par­ti­cu­la­ri­tă­ți­le presei regionale din România, Cris­­­tian Nițulescu, producător gene­ral al TVR 3, consideră că “la noi s-a pornit cu mult entuziasm uman și ca­pa­cități teh­nice minimale, în timp ce în alte țări s-a pornit de la echipare și abia apoi s-a format un colectiv care să utilizeze e­chi­pamentul. Ca particu­la­ri­tăți editori­ale, stațiile regionale de re­gulă pri­mesc de lucru de la o stație cen­trală. Din nefericire, stațiile noa­s­tre re­gio­na­le sînt niște mici televiziuni genera­lis­te”.

Clișeele nasc monștri

În contextul noilor tehnologii, Iu­­lian Comănescu, consultant ex­tern me­­dia, a blamat Google, de­oa­re­ce „vrînd, nevrînd cam tot ce în­seam­nă media în­cepe să funcționeze cu re­sur­­se u­ma­­ne tot mai reduse, chiar și te­le­vi­zi­u­­nile sub efectul trecerii în spa­țiul vir­tual și sub aspectul aglome­ra­ției, al hi­per­competiției”. La Se­mi­na­rul de Jur­na­lism, Va­sas­ Fe­renc, profesor la Fa­cul­tatea de Jur­nalism de la U­ni­ver­si­tatea din Bu­cu­rești, le-a vor­bit  ce­lor prezenți de­spre nu­me­roa­­sele a­no­ma­lii care se ma­­nifestă în re­lația din­­tre editor și re­por­ter. „În a­ceas­­tă re­­la­ție func­țio­nea­ză o dictatură a editorilor în fața că­ro­ra reporterii ti­neri se su­pun fără cîr­pi­re pentru că de as­ta de­pin­de pîinea lor”, a argumentat pro­fesorul.

Un ultim aspect tratat a fost cel al clișeelor și al utilizării limbii române de către jurnaliști. „S-a creat o altă lim­­bă, numită jurnaleză. Sînt multe cli­șee și noi trebuie să luptăm împotriva lor pentru că ele nasc monștri”.

Evenimentul a fost organizat de TVR Iași, Departamentul de Jur­na­lism și Științele Comunicării de la UAIC din Iași, Rotary In­ter­na­tio­nal District 2241 România-Re­pu­bli­ca Moldova, Centrul Cultural Fran­­cez Iași, Centrul Cultural Ger­man Iași și British Council.

Simona ȚUȚU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top