Premisele Marii Uniri, prezentate la Iași de academicianul Ioan-Aurel Pop

Academia de gardă Niciun comentariu la Premisele Marii Uniri, prezentate la Iași de academicianul Ioan-Aurel Pop 58

Academicianul Ioan-Aurel Pop a susținut miercuri, 28 martie, la Iași, conferința cu te­ma „Țara Moldovei și formarea statului național român unitar”. Evenimentul, care este dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a avut loc în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) și a început la ora 14.30. „Este o onoare să-l avem astăzi invitat pe domnul aca­demician Ioan-Aurel Pop, rectorul Uni­ver­si­tății «Babeș-Bolyai» din Cluj. Un cărturar de vi­ță veche, istoric de prestigiu și un patriot a­de­vărat. Adăugăm astfel un alt nume valoros se­riei evenimentelor de înaltă ținută academică intitulate «Conferințele UMF»”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF și mo­deratorul evenimentului.

Academicianul Ioan-Aurel Pop și-a înce­put prezentarea prin a preciza factorii care au con­dus spre Marea Unire, argumentînd toate cele patru motive expuse. „În acest Centenar al U­nirii noastre din 1918 se aud tot felul de remarci în spațiul public, unele depre țările sau des­pre pro­­vinciile istorice sau chiar despre te­me­iu­ri­le noastre de a exista ca stat. În contextul săr­bă­torii de la 24 ianuarie am auzit formulări de ge­nul «unirea Moldovei cu Țara Ro­mâ­neas­că» sau și mai grav «alipirea Moldovei la Ța­ra Românească»”, a menționat academicia­nul I­oan-Aurel Pop. Acesta a mai explicat că să­ră­cia materială a Moldovei este compensată de bo­găția intelectuală și culturală dată de importante figuri din acest spațiu, amintind de Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Mihai Eminescu. Un alt argu­ment prezentat de academician este dife­ren­ție­rea tot mai întîlnită dintre bucovinean și mol­do­vean, un proces prezent și între bănățeni, respectiv ardeleni, care din perspectiva isto­ri­cului își are originea în dorința de distincție a bucovinenilor și sensul peiorativ căpătat de nu­mele de moldovean. „Mai există în spațiul pu­blic o distincție și mai gravă, cea dintre mol­do­veni și români. Aceasta deosebire e sistema­tic cultivată mai ales de străinii din răsărit, dar și de românii din Republica Moldova, moște­ni­tori ai propagandei sovietice. Românii din țară tra­tează superficial această deosebire inventată, pen­tru că orice om cu o cultură minimală știe că toscanii sînt italieni, saxonii germani, prin ur­mare moldovenii, ardelenii, bănățenii sînt ro­mâni și nu se pot face distinge unii de al­ții. De cînd există pe scara mondiala Republica Mol­do­va confuzia se răspîndește în Occident, de­oarece pentru ei, statalitatea crează identi­ta­te, exemplul francezului, care înțelege prin ce­tățenie același lucru cu etnia”, a adăugat academicianul Ioan-Aurel Pop.

Academicianul se află la cel de-al doilea mandat de rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, este membru titular al Academiei Române din 2010 și candidează pentru funcția de conducere a acestei instituții la alegerile care vor avea loc la începutul lunii aprilie. În prezent, predă istoria naţionalităţilor, a Transilvaniei și istoria medievală a României. În anul 2010, academicianul Ioan-Aurel Pop a primit distincția Ordinul de Onoare, iar în anul 2015 Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Evenimentul a făcut parte din seria de Conferințe UMF, la care au mai participat Alina Mungiu-Pippidi, academicianul Irinel Popescu și prof. univ. dr. Vasile Dîncu, cadru didactic al UMF.

de Roxana NEAMȚU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top