Profesorii care nu au returnat la timp cărțile la Biblioteca Centrală Universitară vor fi amendați

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Profesorii care nu au returnat la timp cărțile la Biblioteca Centrală Universitară vor fi amendați 55
Profesorii care nu au returnat la timp cărțile la Biblioteca Centrală Universitară vor fi amendați

În urma ultimului consiliu de administrație, reprezentanții Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) au hotărît ca, din luna ianuarie a anului 2017, cadrele didactice universitare, doctoranzii și cercetătorii să fie amendați pentru împrumuturile publicațiilor restante, asemenea studenților. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în acest moment, la BCU, există aproximativ 430 de studenți care nu au restituit cărțile împrumutate la termenul indicat și 410 profesori. „Aceste amenzi nu vor fi aplicate pentru împrumuturile întîrziate doar în anul 2017, ci chiar și pentru cele deja restante. Pînă acum, cadrele didactice nu primeau amenzi, ci înștiințări, pentru că așa era legislația. Aceste înștiințări ale profesorilor se fac cam o dată pe an, sau o dată la doi ani. Spre exemplu, ultima oa­ră s-au trimis acum doi ani. Anul acesta, ne-am gîndit să le trimitem la rectorat. Astfel, cînd vor ieși la pensie, vor avea o fișă de lichidare și vor trebui, cumva, să restituie cărțile”, a menționat Camelia Boca, șef al Serviciului de Relații cu Publicul și Împrumut Interbibliotecar al BCU.

Împrumuturile blocate

Calculatorul care generează scrisorile și amen­zile împrumuturilor restante este programat mo­mentan, doar pentru categoria studen­ți­lor. Aces­ta se va schimba însă și, astfel, în fiecare dimineață, la ora șase, acesta va genera automat niște scri­sori care, mai apoi, vor fi trimise prin poș­tă și profe­sorilor, către rectorate. După o perioa­dă de șapte zile, dacă tot nu au fost restituite căr­ți­le, calculatorul va genera a doua scri­soa­re și, du­pă o altă perioadă similară, va genera cea de-a treia scri­soa­re, care va fi și ultima. În toată aceas­tă perioa­dă, împrumuturile profesorilor vor fi blocate și ei nu vor mai avea dreptul să împrumute nimic pînă cînd nu își vor plăti amenzile și vor restitui bibliotecii centrale sau filialelor acesteia publica­țiile împrumutate. „Amendarea unui cadru didactic universitar nu îl va afecta pe acesta foarte mult, cu siguranță. Dar ne-am gîndit că dacă amendezi, e puțin mai mult decît dacă îi spui a­cestuia, de trei ori, că a întîrziat. Amenda este doar o metodă de educare, nu de a atrage bani. Foarte mult timp, acești bani din amenzile stu­den­ților mergeau direct la stat, nu mergeau la noi”, a mai adăugat Camelia Boca, șef al Serviciului de Relații cu Publicul și Împrumut Interbibliotecar.

În cele mai multe cazuri, profesorii restan­țieri fie uită de cărțile împrumutate, fie le dau mai departe studenților, fie ajung chiar să le piardă. În cazul unei publicații pierdute, BCU obligă persoana restantă să înlocuiască cartea, exact cu ediția împrumutată inițial. Astfel, aceasta poate fi cumpărată de la o librărie, de la un anticariat sau, dacă nu se găsește, trebuie depusă o cerere la Serviciul de Împrumut Interbibliotecar și car­tea trebuie căutată de reprezentanții biblio­te­cii la alte biblioteci din țară și din străinătate. După ce se găsește o ediție similară, cartea este xero­xată și adusă în arhivele bibliotecii, însă împrumutul devine blocat, cărțile xeroxate fiind pe lista celor care pot fi citite numai la sala de lec­tură a BCU.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top