Politehnica a sărbătorit 205 ani de învățămînt tehnic la Iași

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Politehnica a sărbătorit 205 ani de învățămînt tehnic la Iași 559
Politehnica a sărbătorit 205 ani de învățămînt tehnic la Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și-a premiat cercetătorii, cadrele didactice și profesorii seniori în timpul unei ceremonii solemne organizate cu ocazia celebrării a 205 ani de cînd Gheorghe Asachi a ținut la Iași primele cursuri de inginerie în limba română, în anul 1813. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna „Carmen Sylva” săptămîna trecută, pe data de 14 noiembrie. La eveniment au participat reprezentanți ai colectivului academic și administrativ al TUIASI, profesorii și studenții Politehnicii ieșene, dar și reprezentați ai instituțiilor culturale din Iași și ai autorităților locale.

Mai bine de 50 de profesori seniori, cadre didactice și cercetători care au obținut rezultate deosebite în ultimul an, dar și angajați din rîndul personalului administrativ, au fost premiați de către conducerea TUIASI în cadrul ceremoniei festive care s-a desfășurat miercurea trecută în Aula Magna „Carmen Sylva” din Copou. Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a fost cel care a prezentat, la începutul evenimentului, o radiografie a situației din inginerie în regiunea Moldovei și în România. „Aș dori ca acum, la peste două veacuri de cînd românii au început să creadă în educația inginerească, să vedem încotro se îndreaptă profesiile de inginer și arhitect în România și, mai ales, ce implicații are evoluția acestor profesii asupra atractivității educației universitare tehnice în regiunea în care existăm și în care nu încetăm să sperăm. Societatea românească începe să discute din ce în ce mai evident și mai consistent, cu luciditate și oarecare autocritică, despre rolul decisiv al educației tehnice în dezvoltarea firească și dorită a țării”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Gheorghe Asachi, cel care a schimbat fața învățămîntului românesc

Rectorul TUIASI a vorbit și despre proiectul „România Educată”, realizat în parteneriat cu Administrația Prezidențială, în urma căruia s-a concluzionat faptul că solicitările pentru pozițiile de ingineri provin majoritar din Centrul și Vestul țării, iar numărul este mai redus în jumătatea de Est. O altă problemă ridicată de rector a fost cea a limitării bazinului de recrutare a studenților Politehnicii ieșene. Astfel, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a prezentat un raport prin care studenții de astăzi de la TUIASI provin din aproximativ zece județe, în timp ce doar absolvenții promoției Facultății de Inginerie Chimică, care au terminat studiile în 1989, proveneau din 21 de județe din România. „Este posibil să considerați prezentarea acestei realități cam «nefestivistă» pentru o sărbătoare. Dar, am dorit doar să subliniez că, acum, la 205 ani de la clasa de inginerie a lui Gheorghe Asachi, ingineria și arhitectura sînt profesii din nou la mare căutare, atît în țară, cît și în afara granițelor. Acum, la 205 ani de la clasa de inginerie a lui Gheorghe Asachi, societatea românească trebuie să reconsidere educația tehnică ca avînd, prin excelență, nevoie de susținere financiară consistentă, coerentă și, mai ales, predictibilă”, a completat rectorul.

Președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne, a invocat în discursul ei cuvintele acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, cadru didactic al TUIASI, la momentul numirii în funcția de președinte al CNFIR. Prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne l-a numit pe Gheorghe Asachi un simbol al învățămîntului din întreaga România, menționînd că totul a pornit de la pregătirea pe care a primit-o acasă, de la familia sa, urmată de cea primită la studii în Ucraina, în Viena sau chiar la Vatican. „Lazăr Asachi s-a mutat la Lember, Ucraina, cu toată familia pentru creșterea copiilor săi, Gheorghe și Petru. Astfel, Gheorghe Asachi a continuat studiile în Polonia, apoi latina și germana la acel liceu. După absolvire, urmează universitatea din Leov, cursurile facultății de filosofie litere și științe, studiind logica, matematica, istoria, fizica, metafizica și tehnică, urmînd și un curs special de arhitectură. Gheorghe Asachi spera să joace un rol important de restaurator în țara sa, cu toate neajunsurile începuturilor de veac al XIX-lea, a fost un umanist și mare patriot, a fost cucerit tot mai mult de ideea că un popor se poate afirma nu numai prin actele politice, cît și prin viața sa spirituală”, a explicat Tania Hapurne.

Două secole de învățămînt tehnic onorează întreaga comunitate academică

După mesajul conducerii TUIASI, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a fost cel care a prezentat mesajul celorlalte patru universități de stat din Iași. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a vorbit despre o onoare comună pe care o are întregul mediu universitar din Iași la celebrarea celor peste două secole de învățămînt tehnic ieșean. „Ne dăm oare seama de valoarea istorică și civilizațională a Iașului? Înțelegem oare responsabilitatea care apasă pe umerii noștri, cei care avem datoria și onoarea de a continua tradiția academică ieșeană? Oare nu cumva am luat Iașul academic ca un dar, în loc să vedem că avem o datorie și o misiune de continuat?”, a spus prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Alături de cadrele didactice, Andrei Gazea, reprezentantul studenților, a fost cel care a transmis un mesaj al tinerilor care sînt înmatriculați la studii la Politehnica ieșeană. Acesta a vorbit despre faptul că TUIASI marchează 205 ani de cînd formează specialiști care sînt valoroși pentru întreaga Europă, nu doar pentru România. „Foștii studenți au devenit profesioniștii, inginerii și arhitecții, care și-au pus amprenta împreună, în cariera lor, pe tot ceea ce au lucrat. Universitatea este un reper pentru titlul de inginer și de arhitect, fapt ce ne-a făcut și pe noi să îi călcăm pragul, sperînd la o carieră promițătoare, ca să fim la rîndul nostru astfel de profesioniști”, a menționat Andrei Gazea.

La evenimentul festiv au participat și reprezentanții autorităților locale și județene, care și-au arătat sprijinul față de proiectele pe care le desfășoară în comunitate Politehnica ieșeană. Din partea Consiliului Județean Iași a fost prezent Romeo Olteanu, vicepreședinte al CJ, dar și Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est, (ADR – NE). La eveniment a participat și preotul Florin Chirilă, care slujește la biserica din Campusul Tudor Vladimirescu, acesta înmînînd rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Ordinul Sfîntului Mucenic Iulia din Tars, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru implicarea la ctitoria Bisericii și Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iași.
Profesorii care au făcut cinste Politehnicii

În continuare, prorectorii universității au înmînat mai multe distincții pentru a premia profesorii, cercetătorii și personalul administrativ de la TUIASI care a făcut cinste Politehnicii ieșene prin activitatea lor. În acest sens, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu cercetarea, dezvoltarea și inovarea, a înmînat Premiile pentru Excelență în Cercetare, în timp ce prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a premiat Profesorii Emeriți ai TUIASI, iar prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor, a oferit distincțiile pentru Membrii de Onoare ai Comunității Academice.

Profesori Emeriți:
Prof. univ. dr. ing. Dimitrie ALEXA
Prof. univ. dr. ing. Ioan Petru CIONGRADI
Prof. univ. dr. ing. Nicolae FLOREA
Prof. univ. dr. ing. Liviu GROLL
Prof. univ. dr. ing. Constantin IONESCU
Prof. univ. dr. ing. Dumitru Teodor Dorin MATEESCU
Prof. univ. dr. ing. Vasile NECULĂIASA
Prof. univ. dr. ing. Dan SCUTARU
Prof. univ. dr. DHC ing. Alecsandru SIMION

Profesori Seniori
Prof. univ. dr. doc. ing. Alfred BRAIER – 90 ani
Prof. univ. dr. ing. Adrian RADU – 90 ani
Prof. univ. dr. ing. Horia ZAROJANU – 90 ani
Prof. univ. dr. ing. Octavian PRUTEANU, DHC – 85 ani
Prof. univ. dr. chim. Neculai AELENEI – 80 ani
Prof. univ. dr. ing. Dan Florin CROITORU – 80 ani
Conf. univ. dr. mat. Gheorghe COSTOVICI – 80 ani
Conf. univ. dr. ing. Paraschiva HABA – 80 ani
Prof. univ. dr. ing. Dumitru Teodor Dorin MATEESCU – 80 ani
Prof. univ. dr. ing. Iosif OLAH – 80 ani
Prof. univ. dr. ing. Paulică RĂILEANU – 80 ani
Prof. univ. dr. ing. Alexandru VALACHI – 80 ani
Prof. univ. dr. ing. Ștefan UNGUREANU – 80 ani
Prof. univ. dr. chim. Mariana BEZDADEA – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Corneliu Gheorghe BOȚAN – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Spiridon Cristian Dan DĂSCĂLESCU – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Adrian DIMA – 75 ani
Prof. univ. emerit. dr. ing. Radu GAIGINSCHI – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Valeria Marta GORDUZA – 75 ani
Prof. univ. dr. Liviu SUHAR – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Livia ȚURA – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Maria Veneția VÎLCU – 75 ani
Prof. univ. dr. ing. Mihail VOICU – 75 ani
Conf. univ. dr. ing. Rodica Silvia VOLOCARIU – 75 ani

Membri de Onoare ai Comunității Academice
Silvia Doina GIURMA, Director Direcția Resurse Umane
Carmen AIGNĂTOAIEI, Șef Birou Personal din cadrul DRU
Nicoleta BURAC, Șef Birou State Salarii din cadrul DRU
Constantin FLOREA, Șef Birou Personal din cadrul DRU
Lucia ACATRINEI, Șef Serviciu Tehnic DGA
Petronela COSTĂCHESCU, Biroul Financiar – Contabil din cadrul DSS
Rodica ȘORONESCU, Coordonator Compartiment Audit Intern
Conf. dr. ing. Eugen Vasile HOROBA
Eduard MOISII – administrator șef facultate
Prof. univ. dr. ing. Octavian LUPESCU
Șef lucrări dr. ing. Florentin CIOATĂ
Conf. univ. dr. ing. Cristel ȘTIRBU
Șef lucrări dr. ing. Gheorghe BODI
Prof. univ. dr. ing. Demetra Lăcrămioara BORDEIANU
Prof. univ. dr. ing. Constanța COMANDAR
Prof. univ. dr. ing. Emilia FILIPESCU
Conf. univ. dr. ing. Viorica CREȚU
Conf. univ. dr. ing. Cornelia IONESCU LUCA
Conf. univ. dr. ing. Dan DORIN

Sursa foto: www.tuiasi.ro

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top