Universitățile private, lipsite de încredere

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitățile private, lipsite de încredere 5

Doar una dintre cele patru universități private din Iași a primit grad de încredere din partea Con­si­liu­lui Agenției Române de E­va­luare a Calității Învățămîntului Su­perior (ARACIS). Astfel, U­ni­versitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA) a devenit de pe 22 septembrie a.c. singura universitate privată din Moldova cu acest calificativ. Universitățile Apollonia, „Mi­ha­il Kogălniceanu” și „Gheor­ghe Zane” nu au primit grad de în­cre­dere din par­tea ARACIS, acestea fiind ne­mulțumite de decizia Con­siliului.

După Ordinul Ministrului nr. 5224/31 august 2011, toate fa­cul­tățile UPA au fost acreditate cu cel puțin o specializare, fiindu-le aprobate și zece programe de masterat. „Această lege a reașezat din temelii învățămîntul superior românesc, im­punînd standarde absolut noi, care vizează funcționarea progra­me­lor de studiu, calitatea și competența re­sur­sei umane, capacitatea instituțională a universităților, astfel încît pe pia­ța academică va rămîne un număr re­dus de universități private, pentru că majoritatea nu se pot ridica la î­năl­ți­mea acestor stan­darde sau vor fi su­fo­cate din punct de vedere financiar”, a de­cla­rat prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iași. În 2007 Consiliul ARACIS a acordat UPA calificativul de „lipsă de în­cre­de­re”, se­si­zînd atunci caracterul ilegi­­tim al con­ducerii nerecunoscute de MECTS.

Universitatea Apollonia a pri­mit grad de neîncredere după ce fost propusă spre evaluare de Mi­nis­te­rul Educației Cercetării Tinere­tu­lui și Sportului (MECTS) în urma lansării procedurii de ad­mi­tere pentru absol­ven­ții de ciclu liceal, care nu au promovat examenul de ba­ca­laureat. „Nu pu­nem în discuție votul acordat de ARACIS, dacă dumnealor au hotărît ca noi să mai așteptăm un an pînă să putem depune dosarul pen­tru acreditare, vom face ce ne stă în putință să spo­rim calitatea în­vă­ță­mîn­tului și să ne depășim chiar ne­ce­sitățile exclusive pentru acredi­ta­re. Sîntem o universitate tî­nără și gă­sim că aceste dificultăți de început sînt firești”, a declarat La­ura Pri­cop, de la De­par­tamentul de Co­mu­­ni­ca­re și relații cu publicul.

Revolta de la „Kogălniceanu”

Universitatea „Mihail Ko­găl­ni­ceanu” (UMK) din Iași, care a primit, la rîndul ei, calificativul de „lip­să de încredere” contestă de­cizia ARACIS. „Am făcut lucruri deo­se­bi­te pentru învățămîntul superior. Con­sider că e dreptul nostru să facem contestație. Așadar, după ce primim raportul să știm ce ni se re­proșează vom chema o comisie. Con­sider că e o apreciere ne­co­res­pun­zătoare, du­pă ce Consiliul Na­țio­nal al Rec­to­ri­lor ne-a spus că am avea a treia faculta­te de drept din țară. Nu am fost a treia, am fost a unsprezecea, dar trebuie să ținem cont că această facultate nu are decît 21 de ani, față de altele care sînt mai vechi”, a declarat prof. univ. dr Ge­noveva Vrabie, rectorul UMK.

Pentru schimbarea calificativului, instituțiile trebuie să de­pună un dosar de autoevaluare și dacă votul ARACIS va fi din nou negativ, atunci programul de studii respectiv va intra în lichidare.

Alexandra PANAETE

Alexandra ȘANDRU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top