Moldova a făcut cunoștință cu Austria culturală

Academia de gardă Niciun comentariu la Moldova a făcut cunoștință cu Austria culturală 20

Ieșenii și basarabenii au vorbit, de pe 6 pînă pe 8 martie, cu un accent german în cadrul evenimentului „Zilele Austriei”, organizat de Biblioteca Austria, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași(UAIC) și Ministerul Federal al Educației, Artelor și Culturii din Austria. Manifestările au adus în prim plan cultura și personalitățile austriece, sub forma a diferite activități și prezentări susținute de lectori atît din Austria, cît și din Basarabia. Evenimentul nu a avut loc doar la Iași, ci și la Chișinău, unde au fost organizate,  pe 7 martie, „Zilele Culturii Austriece”, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la București și Agenția pentru Cooperare Internațională în Domeniul Educației și Cercetării (OeAD).

Sărbătorile cu cartea-n față

La UAIC, manifestările s-au derulat, pe 7 martie, în Corpul I al universității, în prezența prof.univ.dr. Renate Faistauer de la Universitatea din Viena, reprezentatului ministerului austriac, Mr. Mag. Norbert Habelt și a prof.univ.dr. Andrei Corbea-Hoișie, cadru didactic la Catedra de Germanistică a Facultății de Litere, UAIC. Aceștia au vorbit, în limba germană, despre Austria ca stat independent, datinile pe care poporul acestuia încă le mai păstrează, dar și despre mediul academic. Despre această temă de discuție din urmă, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie a menționat că „este format pe o arhitectură culturală impresionantă, dar în anumite măsuri și foarte asemănătoare cu a noastră. Asta ne demonstrează că există și să se pot forma parteneriate între universități austriece și române”.

Despre tradițiile Austriei a vorbit Mr. Mag Norbert Habelt. Acesta a împărțit publicul în 4 echipe cărora le-a dat cîte un set de cărți de joc, pe care „le folosiți astfel. Pe carte este scrisă denumirea unei tradiții austriece, iar pe restul sînt imagini cu diferite obiceiuri și obiecte atribuite acelor tradiții. Veți atribui reprezentările grafice în funcție de denumirea datinilor”

În cadrul „Zilelor Austriei” au avut loc și alte evenimente artistice, precum o seară de scurt-metraje austriece, pe 6 martie. A doua zi, pe 7 martie, a fost organizat un concert de muzică electrică a grupului A.G Trio din Austria și a avut loc o lectură publică a scriitoarei Andrea Grill.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top