România comunistă în fața dezastrelor naturale

Academia de gardă Niciun comentariu la România comunistă în fața dezastrelor naturale 8

Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iași a organizat dezbaterea „Gestionarea crizelor provocate de catatrofe naturale în România comunistă” marțea trecută, pe 4 martie, odată cu împlinirea a 37 de ani de la cutremurul din anul 1977 din România, care s-a soldat cu 1578 de victime și aproximativ 11.300 de răniți. Evenimentul care a avut loc în Aula Magna a universității a fost moderat de către prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul UPA și a început la ora 11.00.

Prima parte a acestei întîlniri a fost dedicată incidentului nuclear de la Cernobîl din 1986, prof. univ. dr. MSc. HC. Alexandru Vlad Ciurea, Vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie și medic la Spitalul clinic SANADOR – UMF „Carol Davila” București ținînd prelegerea „Cernobîl – un dezastru gestionat prin manipulare”. Acesta a relatat că la marile uzine din București, muncitorilor le erau date măști de gaze, fără să le fie explicat de ce. „În speranța să liniștească zona imediat după explozie, rușii au trimis jumătate de milion de lichidatori. Printre ei au fost pompieri, voluntari, soldați, doctori sau studenți, care au murit aproape cu toții mai tîrziu din cauza iradierii” a completat prof. univ. dr. MSc. HC. Alexandru Vlad Ciurea.

De asemenea, la „Șopîrlica” (radio Europa Liberă), populația era sfătuită să nu iasă din casă deoarece risca să facă cancer tiroidian sau tumori cerebrale. Cît despre cauza exploziei, invitatul a spus că a fost o eroare umană, amplificată de frica de a arăta că regimul comunist merge prost și că dacă nu se intervenea la timp, Europa ar fi fost „ștearsă de pe fața pămîntului”. Mai departe, acesta a arătat publicului un studiu din anul 1996 al Academiei de Științe Medicale care compară deceniul de dinaintea accidentului cu cel de după, din care rezultă o creștere „impresionantă” a cazurilor de tumori cerebrale.

Populația era sfătuită să nu iasă din casă deoarece risca să facă cancer tiroidian sau tumori cerebrale.

„De abia la o săptămînă după ce a explodat reactorul 4 de la Cernobîl, tovarășul Nicolae Ceaușescu a concovat o ședință în care s-a analizat ce trebuie să se facă. Această întîlnire a decis să informeze populația parțial, doar cu apeluri de a consuma iod și de a spăla foarte bine alimentele, fructele și legumele” a adăugat rectorul UPA.

În cea de-a doua parte a evenimentului, ing. Leonard Constantin, fost prim-secretar al județului Iași a relatat că a fost primul care a descoperit radiațiile din oraș și că apa de la robinete era contaminată. „Era sursa de la Timișești care era contaminată, cea de la suprafață. De aceea am luat măsura cu CFR-ul să oprim toate vagoanele care erau încărcate și am rezolvat necesitatea de apă în proporție de 50-60%” a adăugat fostul prim-secretar.

Cît despre celelalte dezastre naturale care au lovit orașul Iași, Nicolae Constantin, fostul director al Trustului Industrial de Construcții Iași și-a amintit că după cutremurul din 1977 a avut șansa să-l cunoască pe Charles Richter. De asemenea, acesta a mai menționat că o mare parte din vina pentru distrugeri s-a datorat administrației de la acea vreme și a clădirilor prost construite.

O altă temă de discuție a evenimentului au fost inundațiile din 1975,  prof. univ. dr. Doru Tompea citind o scrisoare de la fostul președinte al României, Ion Iliescu, care la data respecivă era vicepreședinte la Consiliul Județean Iași. „Una din cauzele pentru care în România, după război s-au produs asemenea calamități naturale este lipsa unor amenajări hidrotehnice, îndeosebi pe rîurile interioare, bazinele hidrografice ale Mureșului, Crișului, Someșului sau Prutului” se arată în scrisoarea semnată de Ion Iliescu.

Evenimentul de săptămîna trecută a fost coordonat de către conf.univ. dr. Sorin Bocancea și face parte din proiectul anual „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, care este organizat de Facultatea de Științe Politice a UPA, Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI) și Revista Polis.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top