Medicina își schimbă planurile

Academia de gardă Niciun comentariu la Medicina își schimbă planurile 0

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a decis săptăm‚na trecută, ‚ntr-o ședință de Birou Senat ca noua structură a anului universitar să fie asemănătoare cu cea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„S-a votat modificarea structurii anului universitar pentru că cea actuală aglomerează luna septembrie. Nu reușeam să facem situațiile complete pînă la 1 octombrie și nu reușeam să acordăm cadrelor didactice concedii legale. În plus studenții vor beneficia de patru săptămîni de practică și nu de trei ca pînă acum”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași. Potrivit noii structuri, cadrele didactice vor beneficia de 62 de zile de concediu de odihnă, dintre care nouă zile vor putea fi luate libere în timpul anului universitar, în funcție de solicitările fiecăruia. În ceea ce privește profesorii care sînt implicați în sesiunile de admitere și licență, aceștia ar putea avea 53 de zile de concediu, însă fără să se suprapună cu alte activități didactice.

Astfel, perioada de predare se va reduce de la 30 de săptămîni la 28 pe an, și, de asemenea, numărul de ore dintr-o săptămîna va fi de 28. După noua structură de la UMF Iași, studenții trebuie să facă o practică de vară de patru săptămîni, cu șapte zile în plus față de anii precedenți.

Singurii care vor beneficia de o perioadă de practică mult mai mare sînt studenții de la Facultatea de Farmacie, în funcție de anii de studiu. În acest sens, cei din anii I și II vor avea parte de trei săptămîni de practică, cei din anii de studiu III și IV patru săptămîni, iar pentru cei din anul V de studiu sînt programate șase luni de practică.

„Prin noua structură dorim ca evaluarea să se termine în iulie, restanțele să fie de asemenea în iulie, astfel încît în luna septembrie să se poată face repartizarea taxă-buget”, a precizat conf. univ. dr. Ileana Cojocaru, purtător de cuvînt al UMF Iași.

Secretara-șef Gianina Ungureanu a instituției consideră că inițiativa instituției „este o măsură care vine și în conformitate cu ARACIS-ul, pentru că eram singura universitate cu 30 de ore pe săptămînă.”

De asemenea, noua structură prevede și o sesiune specială de examene pentru studenții beneficiari de burse Erasmus, aceasta fiind justificată de imposibilitatea echivalării în țară a tuturor examenelor pe care aceștia le vor susține în străinătate.

Andrei COȘAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top