Istoriile universităților ieșene, povestite de muzeografi

Academia de gardă Niciun comentariu la Istoriile universităților ieșene, povestite de muzeografi 58
Istoriile universităților ieșene

Conferința „Patrimoniul universitar ieșean. Istorii, evoluții, perspective” a avut loc marți, 27 noiembrie 2018, în cadrul evenimentului Zilele Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași începînd cu ora 9.00. Aceasta a fost împărțită în două jumătăți, în fiecare dintre acestea vorbind trei, respectiv patru persoane despre istoria unei clădiri sau despre un patrimoniu al universităților ieșene.

Conf. univ. dr. Ionuț Nistor, director al Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost cel care a deschis evenimentul, vorbind despre activitatea muzeului, urmînd ca tot acesta să dea startul discuțiilor moderate de prof. univ. dr. Florea Ioncioaia, istoric și cadru didactic asociat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). „Cred în continuare că principala funcție a muzeului rămîne cea de cercetare, de a pune în valoare competența profesională a celor care sînt. A fost un an al continuităților pentru că am protejat, am valorificat și am sporit patrimoniul universitar. Este drept că principala formă prin care am reușit să facem asta a fost cea a donațiilor. Sînt mulți profesori ai universității care au venit cu multă deschidere către muzeu și au lăsat aici, la noi, amintirile personale, diplome, scrisori și alte acte personale pe care le-am organizat în arhivă”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor.

Acesta a prezentat, mai apoi, în linii mari, istoria Palatului Universitar din Copou, între anii 1897 și 1989, amintind de conflictele care apăruseră între UAIC și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) după ce Politehnica dobîndise o parte din Palat. Prezentarea conf. univ. dr. Ionuț Nistor a stîrnit cîteva discuții între persoanele prezente în sală care l-au corectat în anumite privințe și care au prezentat chiar și copii ale unor documente care să demonstreze ceea ce spuneau. Despre istoricul unei clădiri universitare, respectiv Observatorul Atronomic din Iași, a vorbit și muzeografa Vasilica Mîrza. Aceasta a povestit cîteva lucruri despre înființarea acestei clădiri care a apărut după ce, în 1909 Dragomir Hurmuzescu a amintit, într-un consiliu universitar, că pentru a comemora așa cum se cuvine împlinirea a 50 de ani de la Unire, universitatea ar trebui să dețină, la fel ca toate celelalte din țară, și un observator astronomic.

La conferință au mai fost prezenți și dr. Richard Constantinescu care a vorbit despre modul în care o mare parte din patrimoniul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost pierdut „din cauza incapacității unor persoane” care, fără să știe la ce folosesc anumite materiale, le-au aruncat sau le-au depozitat în înăcăperi nepotrivite, astfel încît nu mai pot fi folosite.

În cea de-a doua parte a evenimentului discuția a fost moderată de către conf. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, cadru didactic al Facultății de Istorie de la UAIC. Invitații au fost dr. Cătălin Botoșineanu, de la Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, conf. univ. dr. Gabriel Asandului, director la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic de la TUIASI, preot lect. univ. dr. Daniel Niță-Danielescu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, cît și muzeografii Petronela-Raluca Podovei și Iana Balan. Cei patru invitați au prezentat patrimoniile Școlii Politehnice din Iași și ale Palatului Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, cît și despre donațiile oferite universităților ieșene în prima jumătate a secolului XX.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top