Istoricul Zub a vorbit la aniversarea a 139 de ani de învățămînt medical ieșean

Academia de gardă Niciun comentariu la Istoricul Zub a vorbit la aniversarea a 139 de ani de învățămînt medical ieșean 120
Istoricul Zub a vorbit la aniversarea a 139 de ani de învățămînt medical ieșean

Deschiderea festivă a zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a avut loc vineri, 7 decembrie 2018, în Aula Magna „George Emil Palade” a UMF. Pe lîngă prof. univ. dr. Viorel Scripacriu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), la ceremonie au mai fost prezenți și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marian Șerbescu, prefect al județului Iași, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președinte al Senatului UMF, cît și academicianul Alexandru Zub.

Acad. Alexandru Zub a susținut un discurs în care a punctat în detaliu rolul istoricilor români în „războiul de întregire națională”, susținînd că Mihail Kogălniceanu reprezintă și astăzi una dintre cele mai importante personalități ale țării, fiind unul dintre cei care au participat la înfăptuirea Micii Uniri care, după cum afirmă academicianul, ar fi fost „unirea cea adevărată”. „Titlul ales, «Istorici români în războiul de întregire națională», mă leagă pe mine, ca istoric, de ceea ce a făcut înaintea mea mai ales un Kogălniceanu, care la 1843 descria națiunea română în felul pe care vi-l amintiți cu toții. El este cel care a făcut primul pas important în ceea ce privește modernizarea societății românești. Ceilalți pași au fost legați de așa-zisa Mică Unire care de fapt a fost adevărata unire, prima și esențiala. Acestui moment i s-au adăugat marile reforme tot cu participarea lui Kogălniceanu și a altora precum Alexandru Ioan Cuza”, a declarat Alexandru Zub.

Ceilalți participanți au adus și ei în atenția publicului evenimentele istorice de acum un secol, importanța istorciă a instituției de învățămînt superior, dar și importanța UMF în mediul academic actual. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a adus subliniat cîteva dintre cele mai importante realizări ale universității din anul 2018, menționînd atît faptul că UMF este singura instituție de învățămînt medical din România cotată în topul Times Higher Education atît în anul 2017, cît și în anul 2018, cît și faptul că universitatea a parcurs sistemul de evaluare a instituțiilor de învățămînt superior utilizînd platforma U-Multirank și a obținut „calificative foarte bune” la indicatorii predare și învățare, cercetare și orientare instituțională.

„La momentele aniversare avem reflexul de a privi în urmă, dar și obligația de a plănui viitorul, de a privi înainte. Pe termen scurt, ne propunem să menținem eforturile de internaționalizare și de creștere a vizibilității universității în Europa și în lume, inclusiv prin accesarea unor noi clasamente universitare și prin menținerea și îmbunătățirea condiționărilor actuale. De asemea, ne propunem ca ediția de anul viitor a Zilelor UMF, cînd vom împlini 140 de ani, să marcheze și deschiderea pentru activități didactice a noului corp al universității, clădire care va purta numele Nicolae Leon”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.

Ceilalți initați au vorbit despre modul în care învățămîntul medical susține spitalele românești, furnizînd un flux continuu de noi profesioniști. Maricel Popa a susținut că în anul 2018, datorită creșterilor salariale, numărul medicilor plecați să lucreze în afara țării a fost redus cu aproximativ 50%, adăugînd că în prezent se lucrează la noi proiecte în sănătate, unul dintre ele fiind renovarea a 44 de dispensare din mediul rural.

În încheierea ceremoniei a fost proiectat un film realizat de Alina Țiței care prezenta istoria UMF și modul în care orașul Iași a devenit, în timpul Primului Război Mondial „cel mai mare spital” din România.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top