Florin Zamfirescu, omul care-a cioplit chipuri de ziar

Academia de gardă Niciun comentariu la Florin Zamfirescu, omul care-a cioplit chipuri de ziar 28

„Uite-l, mă, pe Zamfirescu, de la Opinia”, îl arăta cu degetul ca pe-o vedetă, un student, într-o crîșmă ieșeană. Era prin ’82, atunci cînd băr­batul care avea să-și petreacă viața ticluindu-și fiecare articol ca pe un origami din hîrtie de ziar, rîdea mult, scria poezii și „dădea cele mai faine titluri din țară”, după spusele celui care-i era coleg de cămin, Dan Radu. Privea ascuțit și aducea a călugăr, dar fuma țigară după țigară.

Cîndva a vrut să ajungă într-o chilie, dar ceva l-a a­run­cat într-o redacție de ziar. „O­pi­nia” lui, pe carea coagulat-o împreună cu pri­mele ei „condeie-ascuțite”, a în­ce­­put să cîștige premii, iar el era mîndru de paginile plumbuite. și s-a apucat să facă și alte publicații. După ce a cioplit chipul ziarelor ieșene, a inventat reguli de tehnoredactare și de privire- spre oameni, spre subiecte, spre tot ce putea fi numit „împrejur”, iar în 2005, a fondat ziarul „Lumina”, primul cotidian creștin din România. Apoi, pe 30 ianuarie, anul acesta, Prea­fericitul Părinte Patriarh Da­ni­el trimitea mesajul de condoleanțe pentru slujba de înmormîntare a jurnalistulului Florin Zamfirescu.

Fusese di­ag­­nosticat cu o săptămînă înainte cu o ma­ladaie rară și incurabilă. „A lucrat cu pasiune la renașterea presei ieșene după schimbările din 1989 și a des­co­pe­rit în proiectul ziarului «Lumina» îm­plinirea vocației sale de jurnalist creș­tin. Va rămîne un model luminos prin dragostea sa pentru slujirea cu­vîn­tului care luminează, vindecă și e­di­fică”, nota Preafericirea Sa, în timp ce Mitropolitul Moldovei și Bu­co­vi­nei, Teofan, vedea în ziarul „Lu­mi­na”, aceeași „împlinire a unei vocații de misionar”. În redacția aceea, unde a fost director editorial, i se spunea cu drag, „șefu’” și era chemat să dea ti­tluri, sau să spună “de unde trebuie a­pu­cate subiectele”.

Cafeaua de seară

Fusese deja, timp de 20 de ani, un șef de trib publicistic. După revoluție a fost printre întemeietorii rețelei „Mo­ni­torul” în Moldova, Ardeal și Bu­cu­­rești, care număra 20 de ziare, printre care, și unul în limba maghiară. Apoi a susținut dezvoltarea rețelei de stații de Ra­dio Nord Est. Pe oamenii care-i a­jun­geau în preajmă, i-a învățat cît a fost student, tainele tehnoredactării „cu măsurare în quadrati, o chestie foarte complicată, matematică și artă”, așa cum știe Dan Radu. După ce n-a mai fost student, ca pe vremea „O­pi­ni­ei”, și-a umflat pieptul de fericire cînd au apărut în Iași primele ziare co­lor din țară.

Purtau și patenta lui. „Odată cu Florin Zamfirescu, dispare unul dintre părinții fondatori ai presei studențești și ai presei postdecembriste din România. Înzestrat cu un ex­cep­țio­nal talent publicistic, și-a ales, parcă de­liberat, zona de penumbră a celor care nasc publicații și le diriguiesc cu discreție și fermitate. Mentor discret și model, într-o lume care nu pare dispusă să-și așeze valorile veritabile la locul lor, Florin Zamfirescu îmi dădea certitudinea că nu e totul pierdut în huietul consumerismului dimprejur. Ple­carea sa neașteptată îmi readuce dis­perarea. În fiecare luni seara, la ul­ti­mul etaj al Casei Studenților, locul în­ceputurilor noastre comune, îl voi aș­tepta cu o cafea aburindă…”, își a­min­tește prof. dr. Daniel Condura­che.

Viața unui editorial, așa cum a fost, omenește, trăită 

„Omul din hîrtie de ziar”, cum i-a spus Dan Radu, asculta în camera de spital Radio Trinitas, singurul difuzat în camerele cu miros antiseptic și cu ferestrele fără storuri groase, așa cum le-avea acasă. Preotul Constantin Sturzu îl trăgea atunci de urechi, că a ascultat prea mult zgomot și a mirosit prea mult plumb. „Plecarea lui Florin mă întristează, pentru că odată cu el pleacă o lume întreagă, în care am crescut și m-am format ca jurnalist. În spatele fiecărui ziar pe care l-a făcut părea să ascundă o întreagă alchimie. Plecarea lui Florin o asociez cu erodarea presei scrise. Cît timp oameni ca el fac ziare, mai e o speranță pentru această meserie.

Dar cînd ei pleacă, văd, de fapt, o reverență de final de spec­tacol pe care gazetarii cu stilou și a­gen­dă o fac propriilor cititori și timpului”, notează Toni Hrițac, redacto­rul șef al al „Ziarului de Iași”, fostul „Mo­nitorul”, unde Florin Zamfi­res­cu a lucrat timp de nouă ani. „Oamenii cu-agendă și condei” spun că Florin Zamfirescu s-a lăsat trăit, ca un fenomen, în producția, scri­e­rea și reînnoirea presei. În unul dintre editorialele sale, scria despre moartea devenită „obiect de consum, care produce eroi de celuloid”.

Nu-i înghițea pe promițătorii de mîntuire-instant, par­dosiți cu lozinci zgomotoase, pariind mai degrabă pe „veghea lucidă și fără de tăinuire”, scrisă compulsiv, cu mîna ciocnită de scrumiere și ochii ne­o­bosiți de cearcăne, veghea care as­cute simțul de jurnalist. Adormea abia la prînz, își ținea țigara cu șipcă ră­su­cind-o nervos între degete, își frigea de­getele strîngînd cana plină cu ceai negru și rîdea sănătos-concentrat de cîte ori își amintea prin redacții o „spusă” din anii ’50: „Nu te culca pe-o ureche,Dușmanul veghează!”

Oana OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top