Consorțiul Universitaria se reunește la Iași pentru o sesiune de prezentări științifice despre biologie, chimie, geografie și geologie

Academia de gardă Niciun comentariu la Consorțiul Universitaria se reunește la Iași pentru o sesiune de prezentări științifice despre biologie, chimie, geografie și geologie 32
Consorțiul Universitaria se reunește la Iași pentru o sesiune de prezentări științifice despre biologie, chimie, geografie și geologie

În perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2018, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat prima ediție a Conferinței Naționale a Școlilor Doctorale din Consorțiul Universitaria. La eveniment au participat 59 de persoane, cadre didactice în școlile doctorale, dar și doctoranzi, dintre care 40 de la universitățile partenere, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), dar și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB). Discuțiile în cadrul Conferinței de la Iași au fost despre studiile care vizează științele vieții și ale pămîntului, adică geografie, geologie, biologie și chimie.

În prima zi a conferinței, participanții au fost primiți la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, pentru o ceremonie de „Bun venit!”, urmînd ca în cele două zile rămase să se desfășoare sesiuni de prezentare a rezultatelor cercetării celor patru universități participante. Ziua de 1 noiembrie 2018 le-a fost dedicată, în mare parte, celor care studiază biologia, iar pentru discuțiile care au avut loc le-a fost pusă la Sala de Consiliu a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași Tot pe data de 1 noiembrie, s-au desfășurat și sesiuni de prezentare ale celor care studiază științele mediului, dar și chimia. Pentru aceste discuții au fost puse la dispoziție Sala „Ferdinand” și Sala Senatului de la UAIC.

„Fiecare participant a avut la dispoziție 30 de minute pentru aceste prezentări. Imediat după finalizarea fiecărei prezentări au fost sesiuni de discuții, sesiuni la care au participat atît profesorii, cît și studenții. Am remarcat o maturitate în ceea ce privește pe de-o parte prezentarea, pe de alta justificarea acelor rezultate. Studenții au participat la niște selecții anterioare la universitățile din care provin, cu alte cuvinte nu aveam de unde să știm că vor fi teme atît de apropiate ca preocupări”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, prorector pentru programe de masterat şi studii doctorale al UAIC și unul dintre organizatorii ediției I a Conferinței Naționale a Școlilor Doctorale din Consorțiul Universitaria.

În următoarea zi, 2 noiembrie 2018, s-a desășurat un schimb de experiență în cadrul Facultății de Biologie a UAIC, ceea ce înseamnă că profesorii celor trei universități partenere le-au ținut locul celor din Iași, cunoscînd și interacționînd astfel cu grupurile de cercetare din școala doctorală UAIC. Tot vineri, 2 noiembrie, a fost vizitat Centrul CERNESIM, „cel mai complex şi avansat centru de studii” în ştiinţa mediului pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est, care funcționează în cadrul UAIC. Activitatea zilei a fost încheiată de o sesiune de concluzii susținută de studenții doctoranzi, și de un tur ghidat de lect. dr. Mihai Bulai, prodecan pentru activitate didactică și probleme studențești la Fcaultatea de Geografie și Geologie de la UAIC. „Ne-am propus să îi invităm pe participanți să cunoască Iașul, dar într-un tur pietonal. Nu am dorit să punem la dispoziție mijloace de transport pentru că ne-am gîndit că ar fi foarte plăcut ca după două zile de concetrare în spații închise să cunoască Iașul la pas. Sînt vizate obiectivele istorice simbol ale orașului nostru”, a mai menționat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Consorțiul Universitaria este un „grup de universități prestigioase cu rezultate vizibile”, atît în țară, cît și în străinătate. Din acest grup fac parte UAIC, Universitatea din București, UBB, UVT, cît și Academia de Studii Economice din București. Fiecăreia din aceste universități i-a revenit responsabilitatea de a organiza o primă ediție unei conferințe, astfel încît la UBB a fost susținută conferința dedicată doctoranzilor din domeniul filologie și socio-umane, la Universitatea din București cea dedicată științelor socio-politice, iar la UVT s-a desfășurat conferința dedicată științelor exacte precum matematica, fizica și informatica, toate acestea avînd loc în luna septembrie a.c.

Sursa foto: www.uaic.ro

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top