Ecaterina Andronescu schimbă regulile în finanțarea cercetărrii

Academia de gardă Niciun comentariu la Ecaterina Andronescu schimbă regulile în finanțarea cercetărrii 31

Comisia pentru Învățămînt din Camera Deputaților a Parla­men­tu­lui vrea desființarea Unității Exe­cutive pentru Finanțarea Învă­ță­mîn­tului Su­perior, a Cercetării, Dez­vol­­tării și Ino­vării (UEFISCDI). A­ceasta a fost în­fi­i­n­țată în 2010 prin Ordo­nanța de Ur­gen­ță 74 ca o agenție în subordinea Mi­nisterului Edu­ca­ți­ei, avînd printre atribuțiile prin­ci­pale gestionarea bu­getelor și a ac­tivităților consiliilor consultative ale ministerului care au a­tri­bu­ții în în­vă­țămîntul superior și în cer­ce­ta­rea științifică. După ce Senatul a votat respingerea OUG 74/2010 în luna februarie, în martie preșe­din­tele Traian Băsescu a trimis o ce­re­re de reexaminare a legii care pre­vede desființarea acestei unități.

Miercurea trecută, pe 2 aprilie, această cerere a fost respinsă cu 14 voturi pentru de comisia condusă de Ecaterina Andronescu, aceasta justificînd, pentru ziarul Adevă­rul, că din momentul în care fi­nan­­țarea cercetării a fost cen­tra­lizată în această agenție, adică „de cînd e­xistă UEFISCDI, am auzit ne­mul­țu­miri din partea cerce­tă­to­rilor și a in­stitutelor de cercetare, lucru ca­re se întîmplă cînd pu­te­rea de de­cizie aparține unei sin­gu­re insti­tuții”. Din universități, în­să, lu­cru­rile nu arată la fel. „Nu cred că a­ceastă uni­tate este cauza ne­mul­țumirilor acu­mulate. Ea nu a fă­cut decît să gestioneze, zic eu e­fi­cient, fondurile pentru proiecte de cercetare sau cele europene. Nu existența ei e sur­sa unor pro­bleme structurale în învățămîntul superior și în cer­ce­tarea româ­nească. Chiar dim­po­tri­vă. Însă da­că ai în jur de 200 de mi­lioane de euro pentru cercetare în 2013 și la fel în 2014 nu ai de unde să aloci mai mulți bani”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Uni­versității „Alexandru Ioan Cu­za” (UAIC) din Iași. Acesta a a­min­tit că printre neajunsurile cercetării în România se numără în con­ti­nua­re lipsa competițiilor pentru fi­nan­ța­rea proiectelor și reducerile de fon­duri care s-au făcut în cazul pro­­­iectelor aflate în desfășurare. „În 2013 n-au fost competiții pe două mari componente, Resurse Uma­ne și Idei. Cît despre centralism, a­ces­ta nu face bine în general, dar aici e vorba de fonduri publice și a­tunci trebuie să existe principii cît de cît accesibile, transparente, ca să spun așa”, a adăugat rectorul UAIC.

Dacă OUG 74/2010 va fi respin­să, UEFSCDI va fi dizolvată și Mi­nisterul Educației va trebui să pro­pună o formulă nouă prin care să se realizeze finanțarea proiectelor de cercetare din universitățile și institutele din România.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top