De Săptămîna Europeană, la „Cuza” s-a dezbătut descentralizarea României

Academia de gardă Niciun comentariu la De Săptămîna Europeană, la „Cuza” s-a dezbătut descentralizarea României 9
De Săptămîna Europeană, la „Cuza” s-a dezbătut descentralizarea României

Săptămîna Europeană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost organizată între 4 și 9 mai de către Centrul de Documentare Europeană Jean Monnet al UAIC. Pe parcursul acesteia au avut loc o serie de evenimente științifice și culturale ale căror invitați au fost personalități din mediul academic și din domeniul public.
Evenimentul a fost deschis cu vernisajul expoziției de grafică „Iașul, pe urmele vechilor zidiri” care a avut loc la galeria de artă a corpului „I”. Lucrările au fost realizate de artistul plastic Mona-Lisa Șolescu. Pe 6, 7 și 8 mai programul a continuat cu conferințe susținute de Sebastian Costea, Director la Departamentul Program Operațional Comun la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, prof. univ. dr. Bartlomiej Zsaniuk de la Institutul de Științe Policitice de la Universitatea din Varșovia și Alina Ploae, consilier evaluare-e­xaminare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. După ce au susținut prezentările, invitații au interacționat cu publicul, la final răspunzînd întrebărilor acestora.

La conferința „Competențe pe piața europeană a muncii. Ce înseamnă să lucrezi în managementul proiectelor?”, Sebastian Costea a vorbit despre programele de cooperare cu fonduri europene. „România suferă de faptul că nu avem indicatori de calitate”, a menționat acesta, apoi a explicat diferența între un implementarea unui proiect și cea a unui program. Sebastian Costea a adăugat că de multe ori programele nu aduc rezultate din cauză că necesită mult timp și resurse financiare crescute. A doua zi, pe 7 mai, prof. univ. dr. Bartlomiej Zsaniuk a evidențiat asemănările și deosebirile dintre România și țara natală, Polonia. În conferința susținută a punctat atît defectele cît și calitățile ambelor țări, și a precizat că noi nu avem încredere în moneda națională. „Succesul vostru va veni după ce veți face descentralizarea”, a menționat prof. univ. dr. Bartlomiej Zsaniuk.
Conferințele au fost susținute în corpul „I” al UAIC, iar la intrare au fost puse la dispoziție materiale informative cu privire la funcți­onarea U.E.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top