Doctoranzii fac cercetare pe promisiuni

Academia de gardă Niciun comentariu la Doctoranzii fac cercetare pe promisiuni 2

Doctoranzii universităților din Iași vor primi bursele de 1850 de lei la finalul lui martie, după mai bine de patru luni de întîrziere. Contractele de finanțare au fost semnate de către directorii de proiecte ai universităților cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) abia la începutul acestei luni și nu la începutul anului universitar 2009- 2010, cum era prevăzut.

„Întîrzierea este cauzată de starea de incertitudine de la nivel politic. Ei au adoptat tîrziu bugetul și asta a amînat plata. Și datorită celor de la AMPOSDRU, au avut niște demisii pe acolo și nu au știut cum să se organizeze. Ne facem de rîs și în fața celor de la UE care și-au propus, prin aceste stipendii, un scop nobil, dar noi manevrăm prost acești bani”, a spus Sorin Semeniuc, doctorand în anul I la Școala Doctorală de Studii Filologice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Performanță pe bani puțini

Doar Politehnica a acordat celor 132 de doctoranzi din anul I, în această perioadă, burse temporare de 670 de lei, din venituri proprii. „Ni se promite că rambursarea va veni de la lună la lună și ea n-a venit de patru luni. Am alocat burse temporare, nu le-am dat întreaga sumă, ci 670 de lei, dar măcar le-am dat ceva ca să ne păstrăm doctoranzii în sistem. «Cuza», Agronomia și Medicina nu le-au dat nimic.

Doctoranzii vin la mine și-mi spun că au copii, că nu le ajung banii de masa zilnică, sînt cazuri sociale pe care finanțatorii nu le văd. Am semnat contractul cu AMPOSDRU pe 1 martie. Acum așteptăm banii din prefinanțare pînă la sfîrșitul lunii. La un moment dat nu vom mai avea bani să plătim. Ne blocăm financiar”, a declarat prorectorul cu activitatea de cercetare științifică de la Universitatea Tehnică ,,Gh. Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.

Pînă în acest moment, un doctorand trebuia să primească 7400 de lei, care i se cuvin odată cu aceste proiecte. În Iași sînt aproximativ 400 de astfel de doctoranzi, iar suma totală care trebuia virată catre acest centru universitar este de aproximativ trei milioane de lei.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top