Directorii de la UMF, puși în libertate

Academia de gardă Niciun comentariu la Directorii de la UMF, puși în libertate 4

Săptămîna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție de la Bu­cu­rești a admis recursurile învinuiților din dosarul „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină și Far­ma­cie «Grigore T. Popa» (UMF) Iași”. Astfel, ec. Daniel Druguș, di­rect­or general administrativ la UMF, Adri­an Ciureanu, directorul Di­rec­ției de Comunicații de la aceeași instituție de învățămînt superior și Corvin Pu­ghin, directorul firmei de IT Ma­guay Impex SRL, au fost eliberați din arest. Acest lucru se întîmplă la aproape zece zile de la 18 oc­tom­bri­e, data la care Curtea de Apel Iași a decis în favoarea propunerilor de arestare preventivă formulate de că­tre procurorii de la Direcția Na­țională Anticorupție (DNA) Iași.

„Mă bucur că instanțele ju­de­că­torești au luat această decizie favora­bilă, pentru că vine după o vreme în care am fost și acuzați dar am fost și susținuți de multă lume. Acest su­biect a fost creat din nu știu ce mo­tive, dar nu ne vom lăsa împiedicați de alții, în continuare, să ne facem agenda”, a declarat prof. univ. dr. Va­sile Astărăstoae, rectorul UMF.

De la apel la casație

În acest dosar sînt acuzate 16 per­soane de faptul că au trucat licitația pentru acordarea drepturilor de a realiza platforma de e-learning i­nau­gurată anul trecut de către instituția de în­vă­țămînt superior medi­cal. Astfel sînt învinuiți că ar fi adus prejudicii în valoare de aproape șase milioane de lei.

Însă, la procesul desfășurat la Cur­tea de Apel Iași, membrii conducerii UMF și Corvin Pughin au adus dovezi care au demonstrat faptul că platforma funcționează și este operațională, iar învinuirile de luare de mită și abuz în serviciu ar fi ne­fondate. Avocații învinuților au adus justificări, în chitanțe sau documen­te privind organizarea de licitații, pentru toate bunurile pe care au fost acuzați cei doi că le-ar fi primit pe post de mită. Aceștia însă au fost re­ținuți pentru o perioadă de 29 de zi­le, pînă la recursul de pe 27 noiembrie cînd s-a decis punerea lor în li­ber­tate.

În prezent, atît cei trei directori cît și rectorul universității, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, au interdicția de a părăsi țara pe durata investiga­ți­i­lor.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top