Banca Mondială finanțează școlile de vară de la trei universități ieșene

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Banca Mondială finanțează școlile de vară de la trei universități ieșene 53
Banca Mondială finanțează școlile de vară de la trei universități ieșene

În runda a doua de aplicații pentru „Schema de granturi competitive pentru universități – Programe de vară finanțate din Proiectul privind Învățămîntul Secundar” (ROSE), trei universități din Iași au cîștigat mai multe proiecte ce se vor desfășura sub forma unor școli de vară pentru elevii care provin din medii defavorizate. Instituțiile de învățămînt superior cîștigătoare sînt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI).

50 de elevi din liceele din regiunea de Nord-Est a României vor participa la școlile de vară de la UMF. Elevii sînt din clasele a X-a și a XI-a și sînt selectați anual dintre copiii care provin din medii defavorizate. UMF va avea două școli – una la Facultatea de Farmacie, numită „Alege să fii Farmacist, SUMMERPHARM”, și una la Facultatea de Medicină Dentară, numită „Cum ar fi să fii Medic Stomatolog? BeSTOMATIS”. „Elevii selectați vor avea ocazia să experimenteze viața de student prin participarea la cursuri, ateliere de lucru, vizite de studiu, pentru ca la final să facă o alegere conștientă și sigură. Se urmărește astfel dezvoltarea cunoștințelor teoretice și practice ale elevilor pentru alegerea unei cariere în domeniul farmaceutic”, a declarat prof. univ. dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie.

Dacă vor urma cursurile școlii de vară de la Stomatologie, elevii vor participa atît la sesiuni de consiliere și orientare în carieră, cît și la workshopuri sau întîlniri cu medici stomatologi și tehnicieni dentari. „Participarea este gratuită, cazarea, masa și transportul fiind asigurare de către organizatori. Pe parcursul celor două săptămîni, elevii vor fi repartizați în grupe de cîte zece și vor merge la cursuri, unde vor afla cîteva noțiuni introductive și premergătoare disciplinelor universitare, care vor fi susținute de cadrele didactice ale facultății”, a declarat prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară.

La TUIASI se vor organiza școli de vară doar la șase dintre cele 11 facultăți, adică la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, la Textile, Pielărie și Management Industrial, la Inginerie Chimică și Protecția Mediului, la Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, la Știința și Ingineria Materialelor și la Construcții și Instalații. „De elevii care vor participa se vor ocupa cadrele didactice și unii studenți ai facultăților respective. Vor face activități în Campusul «Tudor Vladimirescu» sau prin oraș, iar elevii vor sta în cămin și vor mînca la cantină”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI.

UAIC a cîștigat toate cele opt proiecte pe care le-a propus, suma totală a grantului oferit fiind de peste 3 milioane de lei. Mai mult de 1.100 de elevi vor participa pe parcursul a 36 de luni la cele opt școli de vară, unde vor fi organizate cursuri, ateliere de lucru, competiții sportive și activități legate de viața universitară și domeniile de studii ale facultăților implicate în proiect.

La Universitatea de Șiințe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) se vor face două școli de vară, pentru specializările Zootehnie, Control și Expertiza Produselor Alimentare și Inginerii, Management și Agloturism. „Împreună cu USAMV București vom organiza și o tabără de vară într-un program de antreprenoriat, unde vor putea participa 180 de persoane. Vor fi invitați și specialiști din domeniu, care să îi învețe pe studenți să își deschidă o afacere. Tabăra va avea loc la Vatra Dornei și vor putea veni și elevii care studiază la liceele agricole”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activitatea socială, studenți și relații cu alumni la USAMV.

ROSE a fost creat pentru a împiedica și a reduce abandonul școlar, iar școlile de vară care fac parte din program sînt finanțate de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (Banca Mondială) și se vor desfășura între 2019-2022.

de Andreea CIBOTARIU
Sursa foto: Rfi

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top