„Apollonia” își încuie amfiteatrele

Academia de gardă Niciun comentariu la „Apollonia” își încuie amfiteatrele 51
Universitatea Apollonia intră în lichidare

După mai multe luni în care au existat o serie de vizite instituţiona­le din partea Corpului de Control al ministrului Educaţiei Naţionale şi a comisiilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămân­tul Superior (ARACIS), Universitatea Apollonia a pierdut lupta cu autorităţile şi va intra în lichidare.

Conform unui vot din Consili­ul ARACIS care s-a dat pe data de 26.02.2015, raportul final întocmit de o comisie trimisă în inspecţii re­pe­tate la Iaşi a fost validat. Acesta stipulează că universitatea primeş­te calificativul de „lipsă de încrede­re” la nivel instituţional, programul de Medicină Dentară de la Fa­c­­ul­­­tatea de Medicină Dentară a primit „neîncredere” şi prin urma­re este propus pentru intrarea în li­chi­dare, iar programele Comunicare şi relaţii publice şi Jurnalism, de la Facultatea de Ştiinţe ale Comuni­cării au primit „încredere limitată”.

Astfel, neîndeplinind condiţiile cu privire la numărul de programe acreditate de către ARACIS, universitatea va intra în lichidare dacă Ministerul Educaţiei Naţionale va aproba recomandările agenţiei. Apollonia are totuşi două săptă­mîni pentru a contesta raportul şi a întocmit deja o scrisoare de 20 de pagini ce conţine şi o petiţie cu sem­nături din rîndul cadrelor didactice şi ale studenţilor. „Da, dacă nu se va întoarce decizia ARACIS vom intra în lichidare. Chiar dacă am putea continua, fără Tehnică Dentară nici nu mai are rost să ne obosim”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Burlui, preşedintele şi fondatorul Universităţii Apollonia din Iaşi.

„Rezultate submediocre în cercetare”

„Raportul final care a condus la decizia (votul) Consiliului ARACIS din 26.02.2015 va fi făcut public pînă la finalul lunii martie 2015. În consecinţă, va putea fi studiat de toţi cei interesaţi. Dar, este cred important să ştiţi că Universitatea Apollonia din Iaşi va putea contesta decizia Consiliului ARACIS în decurs de două săptămîni de la publicarea pe site-ul agenţiei a raportului despre care vorbim”, a declarat Mihaela Răileanu, de la serviciul relaţii internaţionale, implementare proiecte, comunicare şi organizare evenimente din cadrul ARACIS.

Universitatea a primit o înștiin­țare oficială pe 10 februarie, iar în memoriul trimis către ARACIS prin care contestă decizia, se preci­zea­ză faptul că „comunitatea aca­demică a luat act cu stupefacţie de calificativele propuse pentru Universitatea Apollonia din Iaşi”.

În raportul întocmit de comisia ARACIS se stipulează că Apollonia are spaţii insuficiente raportat la numărul de studenţi, biblioteca subdimensionată şi insuficient dota­tă cu fond de carte şi cu abonamen­te periodice, „iar resursele educaţio­nale sînt insuficiente”.
În documen­tul citat se mai pre­ci­zează şi faptul că universitatea nu respectă regle­men­tările privind gestionarea activi­tăţii studenţilor, că are rezultate sub­­mediocre în cer­cetare, laboratoare preclinice insuficient dotate, cadre didactice ca­re predau mai multe discipline „re­la­tiv neînrudite”, structura bugetului nu re­flec­­tă realitatea instituţiei etc.

„Referitor la observaţia comisiei ARACIS ca diseminarea rezultatelor activităţii de cercetare se află la un nivel submedicoru, aceas­tă afirmaţie ni se pare nerealistă, nefodantă şi grăbită”, precizează conducerea Apollonia în răspunsul trimis ARACIS.

Apollonia despre evaluatori – „comportament jignitor”

Conducerea universității îi cri­tică pe evaluatorii ARACIS şi insti­tuţia în sine, susținînd că aceștia nu ar remarca schimbările din universitatea „cu rea-credinţă”, că se folo­sesc „standarde absolut depăşite şi absurde” şi că „structurile opera­ţionale ale ARACIS practică un stil poliţienesc, de multe ori subiectiv, discreţionar şi nicidecum colegial”.

„Asemenea puncte de vedere care nu reflectă realitatea sînt posibile din mai multe cauze – persis­ten­­ţa în mentalitatea unor evaluatori ARACIS a unui comportament arbitrar, distant şi jignitor, care îm­pie­dică evaluatorul să se apropie de realitatea lucrurilor, incompe­tenţa unor membri ai comisiilor ARACIS, superficialitatea, interpretarea greşită, totdeauna împot­r­iva universităţii, timpul practic inexistent pentru a asculta argumen­tele corectoare ale conducerii”, con­chide documentul care a fost trimis pentru a contesta decizia ARACIS.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top