Alina Mungiu-Pippidi a conferențiat la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Alina Mungiu-Pippidi a conferențiat la Iași 23

Vineri, 2 martie, Alina Mungiu Pippidi a susținut la Iași o con­fe­rință cu tema „În căutarea unei bune guvernări. Cum au scăpat al­te țări de corupție”. Evenimentul a avut loc în Aula „George Emil” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) și a fost moderat de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, recto­rul instituției de învățămînt superior. „Apreciez și susțin acțiunile pe ca­re Alina Mungiu-Pippidi le-a întreprins de-a lungul timpului împo­triva corupției, atît prin interme­diul Societății Academice din România, cît și prin intermediul Coaliției pen­tru Universități Curate – al cărui ra­port anual este un demers sănătos într-o societate democratică”, a decla­rat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

În cadrul evenimentului, Alina Mungiu-Pippidi, cunoscută ca activist civic, și-a lansat și ultima sa carte, apărută anul trecut la editura Polirom, care a coincis cu numele conferinței. Aceasta și-a început discursul în fața ieșenilor cu rememorarea unor momente din studenție, menționînd că a absol­vit UMF în anul 1988, ca șef de pro­mo­ție. Apoi activista a făcut o trece în revistă a momentelor de dinainte de Revoluția de la 1989, cînd scria la Opinia studențească, a în­tîm­plă­ri­lor de după și cum a fost prezentă corupția în țara noastră în per­ma­nență, indiferent de cine a fost con­dusă. Ulterior, aceasta a făcut o com­parație a României cu alte țări, men­ționînd cum au încercat unele sta­te să reducă acest fenomen. „Sînt doar 27 de țări care sînt cu ade­vă­rat bine guvernate, care sînt la înăl­ți­mea principiului egalității, pe care eu îl numesc universalism etic. Mai sînt 30 de țări care nu sînt departe, iar în alte 12 țări, vezi că cele două nor­me se confruntă, cea veche – favo­ri­tis­mul este foarte puternic, dar și noua normă, de universalism etic, exis­tă. În rest, 82 de democrații noi – ță­ri­le care au devenit democratice du­pă 1989 – și în România, să ne în­țe­legem, e absolut democrație, ori­ci­ne poate să-i înjure pe Iohannis, pe Dragnea, pe Tăriceanu, nici măcar nu se mai alege cu procese civile sau penale pentru calomnie”, a men­ționat Alina Mungiu-Pippidi.

După ce și-a terminat pre­le­ge­rea, ieșenii din sală i-au adresat în­trebări acesteia, majoritatea dintre ele făcînd referire la cum vede ea Ro­mânia în viitor, în condițiile în ca­re în țara noastră corupția este pre­zen­tă în toate domeniile. Alina Mun­giu Pippidi le-a replicat acestora că schim­barea ar trebui să înceapă de la diferite grupuri care să lupte pen­tru o anumită cauză, care nu prea e­xistă în capitala Moldovei. Acti­vis­ta a menționat momentul tăierii tei­lor de pe Bulevardul Ștefan din Iași, exemplificîndu-l ca fiind singurul scop pentru care ieșenii au fost u­niți. Evenimentul făcut parte din seria de Conferințe a UMF.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top