La ediția de anul acesta, studenții îmbracă FESTUDIS în haine noi

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la La ediția de anul acesta, studenții îmbracă FESTUDIS în haine noi 50

Cea de-a XIV-a ediție a Fes­ti­va­lului Studențesc FESTUDIS care se va desfășura în perioada 5-11 mai vine cu schimbări majore. Una din­tre principalele modificări ține de structura festivalului, urmînd ca în fiecare zi să aibă loc cîte un eve­ni­ment. Timp de o săptămînă, 32 de asociații și ligi de la universitățile ieșene vor defășura activități cul­tu­rale, sportive și de divertisment. Astfel, luni va fi deschiderea ofici­ală a evenimentului printr-o para­dă, marți este ziua concursului de miss și mister, miercuri este seara de teatru, joi cea de folclor, iar vi­neri este zi de dans și muzică. Pen­tru sfîrșitul de săptămînă sînt pro­gramate activități organizate de ligi, ca „Liga se combină”, „Stu­den­ții au talent”, „Școala de folk și poezie” sau Tîrgul de ONG-uri.

Parada organizațiilor va avea loc luni, 5 mai, începînd cu ora 19.00. Anul acesta asociațiile vor avea alt traseu, urmînd să se întîlnească pe esplanada Palatului Culturii și să se oprească în fața Casei de Cul­tu­ră a Studenților (CCS). „Concertul cu care se va încheia parada va fi cu trupe de la CCS. A fost făcut un sondaj cu 30 de formații, din care studenții au ales cine să cînte”, a declarat Adrian Căliman, director CCS. Și de data aceasta vor fi pre­miate asociațiile care se vor remarca prin originalitate, iar cei care vor hotărî spre cine va merge premiul fiind tot studenții.

Steaguri în loc de tricouri

O altă schimbare din cadrul festivalului este că în timpul para­dei studenții nu vor mai purta tri­couri care să repre­zin­te aso­ciația, ci vor avea steaguri în culorile aces­teia, fiecare urmînd să aibă între trei și zece steaguri, în funcție de numărul de membri. Con­cursul de miss și mister este programat să aibă loc pe 6 mai, iar tema este „cupluri celebre de la Ho­llywood”. Pentru seara de tea­tru de miercuri, 7 mai, este pre­gă­tită piesa „Cerere în căsătorie” a Tea­trului „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău. Joi va avea loc o sea­ră de folclor la Casa Po­gor, care se va termina cu o pe­trecere cu specific românesc. Vi­neri, 9 mai, for­ma­țiile CCS au pregătit activități cu dans și muzică în parcul Pogor.

De asemenea, anul acesta se va schimba și locul de desfășurare a ma­nifestărilor. Față de edițiile an­te­rioare anterioare, în acest an, toate activitățile vor avea loc la Casa de Cul­­tură a Studenților sau la Casa Po­gor. „Nu mai sîntem atît de dis­per­sați cum eram altădată. Pînă vi­neri, toate activitățile vor avea loc în sa­la Gaudeamus a CCS, iar res­tul la Casa Pogor. Am observat o im­pli­ca­re mai mare a studenților încă din ia­nuarie de cînd ne-am apu­cat și ast­fel au fost puse și ideile lor în a­plicare”, a adăugat directorul CCS.

O activitate care se va des­fă­șu­ra pe parcursul mai multor zile, în­tre 6 și 11 mai, este Universi­ta­ri­a­da, olimpiada sportivă a aso­ci­a­ți­ilor. Studenții vor participa la fot­bal, tenis de masă, fotbal feminin, fotbal masculin, tenis, table, șah, volei, badminton sau street-ball. În intervalul 9 – 11 mai este pro­gramat și proiectul Auto­me­di­cația al stu­denților de la Uni­ver­sitatea de Me­di­cină și Farmacie „Gri­gore T. Po­pa” din Iași (UMF). În cadrul acestuia vor fi realizate 300 de ches­tio­nare care vizează modul de ad­mi­nis­trare al medicamentelor. De a­se­menea, va avea loc și Campania Anti-Tabac, prin intermediul căre­ia se va atrage atenția asupra efec­telor nocive pe care le are fumatul, studenții ur­mînd să ofere fumă­to­rilor mere și bomboane în schim­bul țigărilor.

Și în acest an, FESTUDIS va fi organizat de CCS cu sprijinul Con­siliului Județean Iași (CJ) și al Pri­măriei Municipiului Iași. „Atît CJ cît și Pri­măria ne-au oferit fonduri, apro­ximativ 25.000 de lei. Cîți bani avem, de atît facem, cred că acum cri­za ne învață. Însă nu trebuie să o luăm în sens negativ, chiar dacă pî­nă a­cum festivalul costă și un mi­li­ard”, a mai spus directorul CCS. Pri­­ma ediție a Festivalului stu­den­țesc FESTUDIS a avut loc în 2002.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top