Mica prințesă a lecturii

Fără categorie Niciun comentariu la Mica prințesă a lecturii 35
Mica prințesă a lecturii

Adelina Filip, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Cos­ta­che Negruzzi” din Iași cîn­tă la pian de cinci ani și îi place mult să joace și tenis. A participat, de-a lungul timpului, la o mulțime de concursuri și toate di­plo­mele care i-au fost acordate le-a co­lec­ționat într-un dosar foarte gros. U­nul dintre cele mai importante premii, cu care Adelina se mîndrește, este medalia de bronz obținută la O­limpiada Internațională de Lec­tu­ră, în anul 2015.

În luna noiembrie a anului trecut, tînăra a fost invitată pentru a treia oa­ră la Guvernul României, la Gala de premiere a olimpicilor in­ter­na­țio­nali, iar în 2014 a primit Premiul de Excelență și la Seara Valorilor de la Iași. Însă, pentru o tînără căreia nu-i place să aibă timp pentru „a face ni­mic”, aceste nominalizări au deve­nit o normalitate. Participînd la o­lim­pi­ade din domenii precum fizica, ma­tematica sau lingvistica, Adelina con­sideră că ceea ce face diferența dintre un candidat și altul este modul de abordare și experiența pe care o trans­pune în cîteva pagini.

„Nu pot spu­ne că am așteptat vreodată un premiu, pentru că eu nu m-am dus ni­cio­dată la olimpiadă cu gîndul că vreau să cîștig neapărat, diplomele au venit ca niște rezultate ale mun­cii depuse zi de zi”, îmi spune tînăra cu un ton calculat, încrezător și ma­tur. Recunoaște că nu s-a dat în vînt du­pă citit din totdeauna, dar s-a în­dră­gostit de lectură cam din clasa a V-a. Cel mai mult o pasionează cărțile istorice, dar nu se limitează numai la acestea; citește de asemenea economie sau politică.

Îi place foarte mult Mircea Eliade pentru că o face să meargă mai departe de text – „Creațiile lui chiar mă fac să stau, să închid cartea și să mă gîndesc: ce a vrut să spună?”, zice aceasta, iar ochii larg deschiși dezvăluie con­vin­gerea ei că lectura este la modă ori­cînd și nu crede în mitul potrivit că­ruia Internetul va umbri cititul căr­ți­lor.

O bibliotecă cît patru pereți

Adelina „Filit”, după cum au în­ceput prietenii să o numească da­to­rită entuziasmului cu care a partici­pat la ultima ediție a festivalului de li­teratură, citește după principiul „cît de mult se poate și din domenii cît mai diverse”, iar într-o zi liberă poa­te parcurge și 200 de pagini. Cînd era mai mică, lumea lui Harry Potter o ți­nea în suspans și o fermeca pînă la fi­nalul fiecărui volum cu magia sa, iar autori precum Eliade, Dumas sau Irvin D. Yalom cu „Plînsul lui Nietzsche” fac parte din categoria „n-am putut s-o las, oricît mi-aș fi do­rit”.

Se mîndrește cu biblioteca pe ca­re o are și care îi ocupă cam trei-pa­tru pereți ai casei, mai ales pentru că acolo găsește de fiecare dată cărțile pre­ferate. „Prima carte care chiar mi-a dat o temă de gîndire și la care re­vin cu plăcere este cea a lui Antoine de Saint-Exupéry, «Micul Prinț», ca­re poate fi văzută ca o carte de co­pii mici, dar pentru mine este una care dez­văluie foarte multe sub­în­țe­le­suri”, conchide adolescenta. Ea în­săși pare să fie o „mică prințesă” por­ni­tă în cunoașterea lumii, călăuzită de o stea ce luminează puternic prin­tre celelalte.

Autor:

Diana GAINA

Libertatea mă definește, sînt dinamică și deschisă pentru tot felul de experiențe. Îmi place să cunosc oameni noi și povești inedite prin care să se reflecte realitatea obiectivă și viața plină de culoare.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top