Alexandra Hristov: Publicul este oglinda emoțiilor dăruite de artist

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Alexandra Hristov: Publicul este oglinda emoțiilor dăruite de artist 8

Răspunde în fraze scurte și zîmbește de fiecare dată cînd pomenește despre copilăria ei. Miroase a mentă și ulei de vopsea, mărturisește ea. Alexandrinei i s-au amestecat vopselele tatălui cu vocea mamei și piesele ei sînt acum ca niște tablouri calde, cu priviri calme și iubiri mai mult sau mai puțin împărtășite. Un concert de-al Alexandrinei te poartă, cu avionul de aur, prin cele mai frumoase locuri, unde „fericirea nu doarme”, îți șoptește cîntece de leagăn, ți-o cheamă pe Maria și apoi îți spune că „tu ești cea mai frumoasă parte din mine”. Luni, 6 iunie, va cînta din nou la Iași, tot în Mojo.

OPINIA VECHE: Cine-s oa­me­­nii de lut?

ALEXANDRINA HRISTOV: Mie mi-a plăcut cum sună „om de lut”, mi s-a părut cea mai bună denu­mire pentru album. Cine sînt oa­me­nii de lut? Toți sîntem niște oameni de lut, sînt din pămînt, de acolo ve­nim și tot a­colo ajungem. Textul piesei nu l-am scris eu, versurile fiind ale Mar­ga­re­tei Sterian, mi-au plă­cut foarte mult și am crezut că e cea mai bună denumi­re.

O.V.: E ca un copil mic de-al dumneavoastră acest album?

A.H.: Este, dar nu că e mic co­pil, e chiar mare acum, pentru mine-i u­nul dintre cei mai scumpi copii. L-am cre­at cu drag și l-am bibilit.

O.V.: Și a ce mirosea copilăria dum­­neavoastră?

A.H.: A mentă, a mîinile mamei ca­re miroseau a mentă, geanta ei, în ca­­re căutam bomboane și de acolo ve­nea această aromă. Miroasea a lu­mi­nă și căldură. Apoi, de la tata mi­ro­sea a ate­lier, adică a dizolvanți și ule­iuri, pen­tru că el este pictor. Se aso­ciază așa, cu mirosul atelierului din Casa de Cultură a Studenților de la Uni­ver­sitatea de Stat din Chi­șinău.

O.V.: Spuneați la un moment dat că atunci cînd erați mică, dacă vă prin­deau ceilalți copii că vorbeați în ro­mână vă mustrau. Care era sen­za­ția?

A.H.: Eram socotiți țărani de co­pii ruși. Ca să fim în pas cu lumea, e­ram nevoiți să vorbim în rusă. În ca­să, în schimb, vorbeam română.

O.V.: Simțeați un soi de dualita­te?

A.H.: Cred că eram prea in­con­ști­en­tă, nu eram foarte mulțumită de fe­lul în care eram abordați. Oricum, era vor­ba de o generație întreagă, nu nu­mai de mine.

O.V.: Mai țineți minte ce povești vă spuneau înainte de culca­re?

A.H.: Nu îmi amintesc o poveste anu­me, dar tatăl meu era cel care mi le spunea și țin minte că el le inventa pe loc de fiecare dată.

O.V.: Ce vă făcea tatăl dumnea­voastră cînd vă prindea că-i pic­tați pentru tablourile lui?

A.H.: Cînd eram mică, țin minte un caz cînd tatăl își pregătea un ta­blou pentru o expoziție interna­țio­na­lă și a ieșit două, trei minute din ate­lier, iar cînd s-a întors m-a găsit toa­tă murdară de uleiuri, de vopsea, eu am intrat cu mîinile mele în tabloul lui, era un pei­saj. Dar nu mi-a făcut ni­mic.

Eu desenam fetițe, aveau trupul foar­te mic și capul mare

O.V.: Tot el a fost și cel care v-a îndrumat să și pictați?

A.H.: El a fost persoana care m-a că­lăuzit pe acest drum. Aducea acasă în­totdeauna culori, plastilină, avea gri­jă să fie hîrtie colorată sau acua­re­le. Avea grijă să fie de toate și era per­soa­na care mereu mă încuraja, atît pe mi­­ne, cît și pe fratele meu, să ne ex­pri­măm în culori. Întotdeauna zi­cea că tot ce făceam era perfect, o zi­cea cu o convingere… mereu îmi spu­nea că „vai ce genial, Ale­xan­dri­na, ești cea mai talentată!”.

O.V.: Și cînd a venit prima dez­a­mă­gire?

A.H.: A venit pe la 11, 12 ani, cînd mi-am dat seama că eu nu pot să pictez așa cum fac ceilalți pictori. Ta­tăl meu mă ducea la expoziții, ve­deam cum pic­tează unul, apoi ve­deam cum pictam eu și mi-am zis că nu pot așa ceva și am abandonat. Eu de­­senam fetițe, a­veau trupul foarte mic și capul mare, toa­te erau prin­țe­se și aveau rochii foarte largi, în for­mă de triunghi.

O.V.: Ce v-a determinat să re­în­ce­peți?

A.H.: Tata m-a îndrumat să fac Ar­tele Plastice, iar eu l-am ascultat.

O.V.: Ce picta el mai mult?

A.H.: El e mai mult peisagist, a fost marinar și adoră să picteze m­a­rea, vapoare și biserici.

O.V.: Iar de la mamă ce-ați luat?

A.H.: Vocea în primul rînd am moș­tenit-o. Apoi avea o atitudine foar­te frumoasă cu oamenii, cu tot ce o în­con­jura. Știa să se îmbrace, e­ra o fe­me­ie foarte armonioasă.

O.V.: O piesă cîntată de atît de mul­te ori, vă dă aceeași senzație de fiecare dată?

A.H.: Păi atunci cînd cînt orice vers, îmi vin în minte niște imagini. E o altă stare cînd cînt, mă duc în mine cumva, mă scufund în mine.

A.H.: Se oprește cîntecul, des­chid ochii și „Bună seara, am re­ve­nit”. A­poi, nu există chestii de genul să nu fii pe aceeași lungime de undă, ci mai de­grabă cînd nu pot eu să mă scu­fund în mine. Există și chestia as­ta, pentru că publicul de fapt este rea­cția e­mo­ți­i­lor pe care tu le dai. Pu­blicul reac­țio­nea­ză exact cum e ar­tistul pe scenă, el es­te oglina emoțiilor dăruite de artist.

O.V.: O luați pe fiica dumnea­voas­tră în concerte?

A.H.: Foarte rar, pentru că nu îi pla­ce.

O.V.: Dar nu ar vrea să vă ur­me­ze?

A.H.: Cred că încă nu este foarte constiență de ce va face, dar cert este că este mai pragmatică decît mine și e o fire foarte artistică, dar creierul îi merge foarte bine înspre matematică, de exemplu.

O.V.: Spuneați că muzica e un soi de coloană sonoră a vieții, care-i a dumneavoastră?

A.H.: Coloana sonoră e diversă, sper. Oricum, există tema care leagă toa­te textele pe care le scriu, este iubirea, cu acorduri de orice clipă trăită.

O.V.: N-o să obosească „fata care merge pe jos”?

A.H.: Mai e un copac, mai e o pă­dure, dar nu poți să obosești de via­ță, bine ea mai zboară cu avionul de aur și uneori conduce și mașini.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top