Republica filmelor românești

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Republica filmelor românești 4

A doua ediție a Serilor Filmului Românesc (SFR) le-a ocupat tot timpul celor de la Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ). Pentru a organiza cu succes singurul proiect cu care au participat la cea de-a X-a ediție a Festivalului studențesc FestudIS, cei de la ASJ au trebuit să renunțe, în premieră, inclusiv la tradiționala paradă a asociațiilor studențești. Astfel că luni, 9 mai, de la ora 13.00, membrii organizației au fost prezenți pe baricadele cinematografului Republica pentru a da deschide o săptămînă plină de producții mioritice.

Luni a fost o zi dedicată exclusiv lui Victor Rebengiuc. A fost, de la ora 13.00, locotenentul Apostol Bo­loga din „Pădurea spînzuraților”, primul film românesc premiat la Cannes (cu Pre­miul pentru regie în 1965, Li­viu Ciulei). După două ore s-a deghizat în Nea’ Petrică din „Du­pă ea”, pentru ca de la ora 19.00 să redevină militar în „Medalia de ono­are”, cel mai recent film al său. Deși pe durata zilei sala de la Re­pu­bli­ca nu a fost plină, pe scaune fă­cîn­du-și loc în jur de 50 de oameni, la filmul de seară au fost prezenți ceva mai mulți spectatori. În ciuda pre­țului de numai doi lei pentru un bi­let, sau 10 lei pentru toată săp­tă­mî­na.

Instrucție cu Ion I. Ion

Invitat de onoare la proiecții, Vic­tor Rebengiuc a rămas după film la o sesiune de întrebări venite din partea publicului, atît despre „Me­dalia de onoare”, cît și despre în­treaga sa carieră. Maestrul a măr­tu­risit că „n-am jucat în fil­me propa­gan­diste. Pur și simplu am spus «nu». Am avut noroc și n-am pă­țit nimic după. N-am fost colabora­tor al Securității și n-am trădat pe ni­meni. În schimb am fost trădat”. Des­pre film a vorbit mereu cu zîm­be­tul pe buze, căci e un proiect care îi este „foarte drag”. Prezența lui Ion Iliescu în film a fost una fi­reas­că, „a citit scenariul înainte, normal. A vrut să vadă dacă nu i se înscenea­ză ceva. Dacă nu-l pun să joace rolul lui Băsescu. Dar a făcut doar ce face un președinte: strînge mîini, dă de­co­rații și felicitări”.

Marea problemă a evenimentului a fost remarcată pe lîngă specato­rii din sală și de Victor Re­ben­giuc: „îmi pare rău de condițiile în care sînteți nevoiți să vedeți fil­me­le”, referindu-se la lipsa calității su­ne­tului de la cinema Republica. Din cauza instalației de sonorizare și a construc­ției deficitare în ceea ce pri­vește acustica, multe dintre replicile personajelor nu s-au putut înțelege.

Filme fără condiții

A doua zi, chiar dacă organizatorii au încercat să remedieze si­tua­ția, aducînd un set nou de boxe, pro­ble­ma nu a putut fi rezolvată. Mai mult decît atît, „Cel mai iubit dintre pămînteni”, programat marți la ora 15.00, s-a oprit la jumătate din cauza DVD-ului zgîriat. Cei pre­zenți au fost despăgubiți însă, avînd intrarea li­beră la „Tanti”, de la ora 19.00, în pre­mieră națională. Filmul a fost di­fu­zat la Iași în cadrul SFR cu trei zi­le înainte de data oficială a lan­să­rii, în prezența regizorului Șerban Ma­rinescu și a actorilor Mircea Si­la­ghi și Constantin Pușcașu. Din pă­cate, din nou, prea puține replici au putut fi înțelese.

“Dispare încet-încet această ma­gie a cinematografului.”

Acesta a fost și regretul regizo­ru­lui, care s-a arătat revoltat de si­tua­ția sălilor de cinema din țară, spu­nînd că „în afară de cîteva mall­uri în toată țara, în altă parte nu mai ai unde să vezi un film cum trebuie. Dispare încet-încet această ma­gie a cinematografului. Sînt si­de­rat că în ciuda calității proiecției, ați rămas atît de mulți și ați aplaudat la final. Vă felicit!”. De asemenea, cei ră­mași în sală au fost îndemnați să va­dă filmul și să-i înțeleagă me­sa­jul, „pen­tru că de revăzut nu poate fi vor­ba în condițiile de aici”.

Constantin Pușcașu, actor la Tea­­­­trul Național „Vasile Ale­c­san­dri” din Iași, a mărturisit că pen­tru el este prima dată cînd vede acest film. „Nu m-au chemat la vi­zio­nare și acum văd scenele celorlal­ți actori. Sînt impresionat de succe­siunea ca­dre­lor și de cum a ieșit a­cest film”.

Premiere și nu prea

Miercuri a fost programat un sin­gur film, comedia romantică „Bu­nă! Ce faci?”, în regia lui Alex­an­dru Maftei. De această dată sala a fost într-adevăr plină, chiar dacă pre­miera în Iași a fost în luna martie a acestui an. Filmul a reușit să facă pereții bă­trî­nului cinematograf să reverbereze și din pricina rîsului.

Penultima zi de festival a fost de­dicată filmelor scurte și a început am­­bițios cu dorința președintelui ASJ, Andrei Giurgia, „ca într-o zi să avem și noi poate TIFF-ul nostru”. Însă nici scurtmetrajele pre­zen­tate nu au fost în premieră, dar ro­lul făcut de Adrian Titieni în „Co­livia” a meritat banii dați pe bi­let.

SFR s-a încheiat vineri cu filmul de debut în regie al lui Horațiu Mălăele. Doar că acesta a avut loc acum trei ani. „Nunta mută”, l-a avut drept invitat special pe actorul Tudorel Filimon, cunoscut și ca Nea’ Popa de „La bloc”.

Colac peste pupăză, cu toate „obstacolele” întîlnite pe drum, eve­nimentul a ieșit ceva mai bine de­cît o spune prețul biletelor.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top