Micul Trib s-a mutat în Dublin Pub

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Micul Trib s-a mutat în Dublin Pub 3

Jean dansează în jurul contrabasului, Florian cîntă la acordeon mai bine decît orice lăutar și Frédéric se joacă la propriu cu cinelele. Ferdi­nand, saxofonistul, parcă e luat dintr-un club din New Jersey. Trupa fran­ceză Pulcinella, alături de nemții de la Tiny Tribe, au cîntat timp de patru ore pentru publicul ie­șean, în mare neobișnuit cu muzica experimentală promovată de cele două for­ma­ții. Dublul concert de jazz de joi seară, 22 octom­brie, organizat de Centrul Cultural Francez și Centrul Cultural German, a umplut incinta Dublin Pub.

Intră un domn cu părul lung și a­parat de fotografiat prins la un umăr și mă-ntreabă: „Tot nemții cîntă? I-am văzut și ieri, cîntă două ore, sînt buni, dar azi am venit pentru franțuji”, mai stă preț de-o melodie, u­rează „distracție plăcută!” și iese din Dublin Pub.

New jazz-ul cîntat de trupa nemțească Tiny Tribe îi sperie pu­țin pe neinițiații ieșeni. Muzica e ex­perimentală, cu influențe de tribal, și mulți spectatori pleacă după primele melodii. Alți-au intrat doar pentru că-i un eveniment cultural și se ce­rea să facă act de prezență. În stil ro­mânesc, ceilalți apar pentru c-au au­zit de la prieteni că e gratis concertul. „Nu-i de noi aici, hai în altă par­te”, și ușor se cerne publicul.

La intrarea în club, doi tineri chi­cotesc și-și dau cu părerea despre cei ce vin și pleacă: „Uite, aia-i pentru tine. Brunetă cu părul drept”. „Nu, are șoldurile prea late”, i-o taie scurt băiatul. Deși la început reticent, publicul e ușor acaparat de jazzul de calitate cîntat de Tiny Tribe și începe să a­plaude și fredoneze. Pînă și cei din spate, care abia văd formația de mul­țimea ce s-a adunat în prima jumă­ta­te a clubului, sînt prinși de muzica experimentală.

Taraful din Toulouse 

Rezemați de tejgheaua gardero­bei stau doi tipi, unul bărbos și burtos care aproape că bate cu scaunul de perete de extaz, și celălalt ce-și ți­ne blonda pipiță în brațe în timp ce-o ignoră, vorbind cu burtosul. Băr­bat care negreșit apreciază muzica la adevărata ei valoare: „Bă, ce bine se aud ăștia, ești nebun? Parcă-s Tara­ful din Clejani”.  Nici nu apuc bine să ies pînă pe hol, să prind puțin semnal pentru-a trimite un mesaj, și tipul în geacă de piele cu ceafă lată deja mi-a furat scaunul pentru-a-și așeza pițipoanca pe el, să nu cumva s-o doară pi­cio­arele de la tocuri.

Și franțujii săltăreți

De la balcon, fanii aplaudă. Și-au lăsat băuturile pe masă, țin scrumie­rele la picioare și privesc atent for­mația care i-a prins de la prima me­lodie. Bogdan, un băiat care pînă acum a fost nemulțumit de concert și-a stat mai mult pe afară, cu sticla de Fanta Madness plină cu vin de la Lețcani, este de-a dreptul impresio­nat de recitalul celor de la Pul­ci­nel­la. „Băi chiar îmi plac dracii ăștia, bine că ne-am întors”, exclamă studentul.

Cei care ies pînă cînd trupa fran­țuzească termină de cîntat sînt ne­mul­­țu­miți doar de faptul că nu mai pot sta. „Ce geniali sînt ăștia. Au făcut ritmul de vioară la sax, totul pe un ritm de avant-jazz”, povestește un tînăr ca­­re-ar mai fi stat, dacă prietenii lui nu plecau acasă. Imediat se înhăi­tea­ză cu doi necunoscuți, care încă beau vin dintr-o sticlă ascunsă în ghiozdanul unuia dintre ei. Convin repede să împartă țigările și cei trei se întorc în Dublin. Jean-Marc Serpin, îmbrăcat în­tr-un tricou simplu, cu dungi alb-ne­gru, dansează cu al său contrabas, învîrtindu-se în jurul lui, ciupind cor­zile și sărind pe scena mică a pub-u­lui. Florian Demonsant, a­cor­­deonistul, e la fel de plin de viață și la sfîrșitul pie­sei mulțumește publi­cu­lui în lim­ba română. Iar dacă im­presionantul re­cital nu-ar fi fost urmat de mu­zica de club a pubului Dublin, ie­șe­nii ar fi avut cu ade­vă­rat parte de o sea­ră de muzică bună.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top