Frustări puerile, pe scurt

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Frustări puerile, pe scurt 5

Între spoturi publi­citare și scurtmetraje despre cele mai simple sentimente, situații foar­te uzitate în me­dia, transformate în caricaturi amuzante sau in­stan­tanee lucide ale u­nui cotidian anost, FilmSTUD 2010 a fost o sorcovă de puncte de vedere diferite. Între 5 și 7 noiembrie, Sala Gau­­deamus a Casei de Cultură a Stu­den­ților a fost adăpostul împă­timiților de peli­cule de cinci minute.

Dacă Noaptea Devoratorilor de Publicitate nu a fost de ajuns pentru împătimiții spoturilor, prima seară din FilmSTUD 2010 a semănat cu o conti­nuare mai „mainstream” a mai sus nu­mitului eveniment. Calupul de reclame din deschidere au readus aminte cu­rioșilor de clipurile la Budweiser și la mașini scumpe, ușor de găsit pe You­tube, de altfel. Partea interesantă a început să se contureze mai clar în cea de-a doua zi, cînd studenții de acum sau de demult de la Universitatea Na­țională de Arte Teatrale Cinema­to­gra­fică (UNATC) au fost cei care au animat spectatorii cu creațiile lor a­proa­pe toată după-amiaza.

De la Cobileanski la UNATC

„Satu-o duce rău și-i foame, lumea n-are ce mînca”, articulează Ignat ți­nînd chipiul sobru în dreptul inimii. Bi­necunoscutul scurtmetraj „Plictis și ins­pirație” în regia lui Igor Cobileanski a deshis ziua filmelor scurte, sîmbătă, în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților.

Par­cări tipice din spatele blocurilor și copii care joacă șotron și sar coarda. Un adolescent cu coșuri duce o via­ță înscrisă în cele mai banale tipare. Mai puțin faptul că sună la o linie eroti­că și că noua slujbă de „secretariat” a mamei lui e să acor­de tot astfel de servicii. Și mai puțin co­mun de atît e faptul că cei doi ajung să in­teracționeze în momentul în care puștiul are nevoie de sfaturi pentru a cu­­ceri o fată. Una cu care se în­tîlnește în fiecare zi în lift. Filmulețul ce­lor de la UNATC a ilustrat toate conflictele bizare care au loc atît în mintea unui tînăr confuz, dar și proble­mele unui cuplu fără scînteie, prins în mrejele unei burghezii sufocante.

Psihicul uman e și subiectul principal al scurtmetrajului „The box”, care înfățișează un detectiv captiv în propriul său interogatoriu.

Cu iubirea în Traffic

Ce poate fi mai profund decît un filmuleț alb-negru, o specie de panto­mimă despre cît de urîtă este natura u­mană în esența ei? Mihai o iubește pe Cris­tina. Problema e că ea nu știe asta și în ciuda încercărilor disperate ale lui Mihai de tipul „Dacă n-ai prieten sau alt­ceva mai bun de făcut, n-ai vrea să mergi la o plimbare?”, tehnicile sale inocente de cucerire nu par să dea roa­de. Abia cînd este prins într-o spirală ciu­­dată de în­tîm­plări cu prostituate, pro­xeneți ori bă­trîne cu afinități sexuale ieșite din comun reu­șește să găsească în­drăz­neala de a-i ba­te la ușă. Și de data asta, fără un buchet de crizanteme. Doar așa a mers.

„Traffic” a imortalizat un mo­­ment de un penibil subtil din viața unui corporatist care își părăsește mașina în plin tra­fic pentru a bea o cafea cu o vîn­zătoare am­bulantă de apă minerală.

Seara concursului de scurtmetraje a adus o suită de filmulețe care, pe lîngă cele din ziua precedentă ale stu­den­­ților veterani de la UNATC, au pă­rut mai mult amatoricești. În sala plină, înainte de festivitatea de premiere, între re­clamele la saloanele de înfru­musețare și la Heineken și scurtmetraje electoral-ironice, independența feme­ilor, criza e­conomică mondială sau poli­va­len­ța cul­­turii și civilizației rrome au fost te­mele abordate de începători.

Din păcate, la ediția de anul acesta a FilmSTUD am deconspirat un mit. Pînă la urma, ideea că doza de creativitate se micșorează de la an la an s-a dovedit a fi prea adevărată.

Alexandra PANAETE

***

Cîștigătorii festivalului FilmStud, ediția 2010

La secțiunea Scurtmetraj:

– Locul I, Iustin-Andrei Șurpănelu și Marian-Mina Mihai, filmul „Cînd vor­bești singur”, Iași

– Locul II, Oana Barnea, filmul „Vî­nătoarea femeilor în zodia peștilor” – Uni­ver­sitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

– Locul III, Andrada Popan-Dorca, filmul „Declarație de independență” – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

La secțiunea Spot publicitar:

– Locul I: Radu Ștefan, spot pentru be­rea Heineken, intitulat: „One is not good enough”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top