Folk-ul se cîntă după miezul nopții

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Folk-ul se cîntă după miezul nopții 15

„Am dat bani pe bilet să îl aud pe ăsta cum vor­beşte?”, aşa a descris perfect, un bărbat nu prea înalt, cu părul brunet şi puţin ciufulit, seara de sîmbătă din cafe­neaua Pheonix. Concertul de folk pe care l-a susţinut Oc­tavian Lazăr, Tavi pentru prieteni, a fost un soi de amal­gam plin cu cîntece triste, de dragoste, presărate ici co­lo cu glume mai nesărate şi nu prea, menite să mai smul­gă cîte un zîmbet de la cei prezenţi care au venit să îl asculte cîntînd şi s-au ales înspre final cu un monolog în toată firea întrerupt cîteodată de cîntece.

Începînd cu ora 21.00, în Pheonix nu prea mai gă­seai scaune libere, locurile destinate pentru concert au fost imediat ocupate. În nici zece minute oamenii s-au aşezat frumos, ca la şcoală, pe scăunelele care aveau, lipite cu grijă, o etichetă albă cu numele fiecărui om în funcţie de rezervare.

„Ce vrei să spui cu asta?”, se aud revoltate două femei din al patrulea rînd, atunci cînd artistul spune amuzat că în mod strategic „domnul administrator” aşază în pri­mele rînduri doar femeile singure şi frumoase pentru a-l tulbura şi a-şi pierde concentrarea. Le împacă pe cele două şi le face să uite repede de glumă cînd începe să cînte unul dintre cîntecele lor preferate. „O clasică dra­goste veche, /Transcrisă în versuri, cîndva, /Acum îşi gă­seşte pereche / Şi replica este a ta”, cîntă Tavi după ce s-a chinuit minute bune să ţină aprins telefonul pe care i l-a împrumutat o fată din public, deoarece el nu îşi mai a­minteşte „versuri atît de bune”. Melodia făcută după poe­zia lui Adrian Păunescu atrage suspine din partea dom­ni­şoarelor care se leagănă pe scaune dintr-o parte într-alta.
„Cîntă ceva mai distractiv”, îl îndeamnă la ureche o fetiţă de cîţiva anişori. Îmbrăcată într-un tricou roz şi o fustiţă de prinţesă albastră, aceasta stîrneşte hohote de rîs din partea publicului atunci cînd îl întrerupe pe artist în timpul unui cîntec rugîndu-l să nu mai cînte doar piese triste. Îndemnul este ascultat cu sfinţenie, iar imediat din boxe se aude o piesă ceva mai săltăreaţă ca­re atrage după sine un soi de bucurie șmecheră din par­tea fetiţei care era mîndră că vorbele ei au fost ascultate.

În pauza dintre cîntece, Tavi profită pentru a ne ară­ta banderola pe care o poartă la mînă imprimată cu mesa­jul „#rezist” şi ne povesteşte despre mişcarea care a luat naştere datorită unei vloggeriţe din Cluj şi pe care o apreciază foarte mult. După ne prezintă banderola, profită de atenţia pe care a captat-o şi încearcă să-i gă­sească o iubită prietenului său venit din Veneţia.

„Sterge-te la gură! Te-ai murdărit de engleză”, îi în­tinde şerveţelul un bărbat scund şi plinuţ, cu părul lung şi barbă, după ce artistul l-a descris în limba engleză pe prietenul să italian care a venit să îl asculte. „Toate fete­le singure, să ştiţi că puteţi să aveţi o relaţie de lungă du­rată cu el pînă mîine cînd pleacă la ora 19.00 spre Venţia”, încearcă acesta să le convingă pe domnişoarele din sală.

E trecut de mult de miezul nopţii şi după ce a cîntat două melodii, artistul promite că ne dă drumul imediat să plecăm. „Mai stăm pînă la ora două sau trei şi a­poi plecăm sau bem. Pînă termin să dau tot din mine”, spune acesta şi începe să cînte cît mai repede fiecare me­lodie pe care nu am apucat să o auzim încă.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top