Ecoul poznelor care au înseninat Iașul

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Ecoul poznelor care au înseninat Iașul 4

Sîmbătă seara, preț de trei sferturi de ceas, rîsetele s-au auzit din Cafeneaua Maideyi pînă sus, pe în­treg Copoul. Iar din îngrămădeala de suflete, cel care ne-a amuzat cel mai mult n-a fost singur. Ventrilocului Eduard Sandu i-au stat alături păpușa R­e­mus, dar și cîțiva spectatori mai curajoși ce au „ur­cat” pe scena improvizată. N-a lipsit nici lecția de păpușărit, pe care comicul ne-a oferit-o și așa am învățat cum să îi facem la rîndul nostru pe alții să chicotească folosind doar o șosetă.

În cafenea e atît de multă lume, încît dacă cineva s-ar împiedica din greșeală și ar deranja două mese, de la tot pe-atîtea ar trebui să i se întindă o mînă de ajutor. Și, odată ridicat, cel căzut ar observa că într-un colț, spre ferestre, e îndreptat un re­flec­tor și sînt curioși de toate vîrstele care mai aruncă din cînd în cînd o privire într-a­colo. Încă e devreme, așa că fiecare mai comandă cîte un ceai, o bere, niș­te nachos cu sos picant sau un cocktail, iar cei doi băieți de la bar nu mai con­te­nesc din feliat citrice și rupt frunze de mentă.

Muzica, ce pînă atunci nu se distingea oricum de pălăvrăgeala a­prin­să, e domoală, la fel ca luminile și în de­cor intră actorul Eduard Sandu, cu un microfon dat după ureche. Dez­nă­dăj­duit, anunță că microfonul nu merge și își decalează vorbele ce par doar ros­tite, față de ce se aude în încăpere, dîn­du-i cîteva bătăi de cap celui de la butoane.

Mai întîi face o scurtă trecere prin întrebările care au interesat dintotdeauna omenirea, și se oprește puțin la „a fi sau a nu fi?”, pe care o nu­meș­te „mai sim­plă”. După care, merge la varian­ta proprie „a lua sau a nu lua?”, acu­zîn­du-l pe Shakespeare că „ne-a lăsat-o nouă pe aia cu mai multe bătăi de cap”.

În continuare, notează într-o listă imaginară vreo douăzeci de răspunsuri la „ce se ia” și „ce nu”. Astfel afli că, uneori, „e bine să iei șpagă”, dar dacă mergi pe acest făgaș s-ar putea să nu te bucuri de ultima variantă a lui „ce se ia” – „trai lipsit de agitație”.

Paiața roșcovană

Apoi, pentru a-i asigura pe cei care au poposit că se află unde trebu­ie, recunoaște că în calitate de ventriloc nu ar fi putut să vină singur, iar dintr-o valiză îl scoate pe Romeo. O păpușă cu un dinte ieșit proeminent în față, îm­brăcată într-un costumaș alb-negru în carouri și pe cap cu o bandană ca de pirat. Prichindelul îl întreabă „unde sîn­tem aici?” și între cei doi se leagă o discuție, iar din flecăreala lor se poa­te observa că, deși se cunosc de ceva vre­me, tot mai au cîte ceva de povestit de cînd s-au văzut ultima dată. Pus pe șo­tii, Romeo vrea să știe „la ce se uită toa­tă lumea”, și chiar dacă replica pă­pu­șarului e „pentru a te cunoaște”, ma­rio­netei nu-i convine răspunsul, și începe să-i strige că nu se pricepe în ceea ce face, fiind sigur că toate privirile sînt ațintite asupra gurii lui Edi.

Încurajîndu-l fiindcă are emoții, Edi îi sugerează „omulețului” să și-i i­ma­gineze pe toți în lenjerie intimă pen­tru a mai scăpa puțin de trac. Numai că micuțul se îngrozește și începe din nou să urle, „unii n-au chiloți!”, în­tor­cîn­du-și ochii în anumite direcții prin ca­me­ră. Parcă expuși, dintre cei în­vi­nu­iți se mai găsesc cîțiva curajoși care să-i arunce cîte un „așa e!” sau „de unde a știut?”, stîrnind și mai multe rîsete. Nu­mai că pițigăiatul nu uită de ce a venit și tot rotindu-și capul încearcă să gă­seas­că pe cineva care i-ar accepta ce­re­rea în căsătorie. Intră puțin în panică și începe să șușotească cu păpușarul, pe care-l roagă să-l deghizeze și căruia îi țipă „mai repede că mă vede”. Cu o pă­lăriuță oranj de plajă și ochelari de soa­re pe nas, e întrebat de cine se as­cun­de, și, dacă ar fi rudă cu Pino­cchio, lui Romeo i s-ar fi lungit de mult nasul, fiindcă în sală se află „nevasta mea”.

Socotind că ar fi vremea să ne luăm rămas bun, Edi îi transmite păpușii că tre­buie să se întoarcă înapoi în valiză și cînd îl mută într-acolo, cei doi se iau la harță, dînd impresia că s-ar lupta.

Din graiul jucăriilor

Comediantul își alege un alt asistent, pe care îl roagă să rămînă ne­miș­cat și cu privirea înainte, cîtă vreme îi pu­ne acestuia o gură falsă dată cu ruj ro­șu și o perucă neagră. Neștiind prea bi­­ne în ce s-a băgat, Andrei, noul compli­ce începe să-și miște fără voie bu­ze­le și să facă afirmații ce nu-i aparțin, spre amuzamentul publicului. Așa prinde să glăsuiască marioneta umană că de fapt s-ar numi Monica și îi plac „aproape toți bărbații din această seară”, ba chiar ar vrea să danseze. Cerîndu-i-se ex­pli­cații în legătură cu ce-ar avea prietena sa de zis, acesta recunoaște că „ea nu știe”, iar pentru a nu ajunge să jig­neas­că pe cineva, ventrilocul se oprește. In­vită alți trei amatori în spațiul im­pro­vizat al scenei, cărora le promite „vouă nu vă voi băga nimic în spate”, și în­ce­pe să-i controleze cu pișcături de umăr. Dar, cînd unul dintre băieți nu se descurcă prea bine, e trimis la loc și în­cepe un dialog doar între domnișoara că­reia îi asociază un glas gutural și tî­nă­rul pițigăiat.

Furios că l-a ascuns pe Romeo, un băiețel cu ochelari rotunzi asemenea lui Harry Potter îl trage pe tatăl său de buzunarul sacoului atunci cînd acesta oprește să-i strîngă mîna lui Edi. Iar cînd comediantul își adună valizele, ba­te din picioare și îi cere socoteală, „sper că ai de gînd să îl mai lași a­fa­ră”.

Mădălina MORARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top