Bucate condimentate cu Frank Sinatra

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Bucate condimentate cu Frank Sinatra 10
Bucate condimentate cu Frank Sinatra

Weekendul acesta, în Piața Unirii s-au întîlnit pentru două zile cei mai mari maeștrii bucătari care s-au întrecut la Cupa Moldovei în Gastronomie 2016. Jurizați de către canadianul Chef Robert Rainford, vedetă internațională a emisiunii Tv „Licence to Grill”, aceștia au transformat gătitul într-o artă, uimind ieșenii curioși cu cele mai alese bucate gătite după rețete orientale din țări precum Azerbaijan, Cipru, Grecia și Israel. Cei mai gurmanzi s-au înghesuit pentru a putea prinde măcar o porție din preparate precum gulaș, tocănițe, tradiționalul griș cu lapte sau felii din cea mai mare plăcintă cu mere. Cei care nu au venit neapărat pentru mîncare, au putut sta la umbră delectîndu-se cu un concert susținut de către artiștii locali.

În stîna improvizată, cîțiva co­pii care nu au deloc astîmpăr aleargă de zor printre ceaunele suspendate cu lanțuri de fier și se trîntesc în baloți împrăștiind fînul peste tot. În celălalt colț, la cortul numit „Can­tina Comunistă”, se gătește tradi­țio­nal pe muzică rock. Bucătarii cu­ră­ță legumele și dau din cap pe ritmul muzicii. Vrînd să amintească ie­șenilor care au prins ceea ce nu­meș­te el „Epoca de Aur”, maestrul Gigi Fedeleș se pregătește să servească cîte 3.000 de porții de griș cu lapte.

Farfuriile cu porții generoase de mîncare atrag oamenii precum albinele. Nici nu ai fi crezut că erau atît de mulți la festival dacă nu îi vedeai înghesuindu-se la cort și îmbrîncindu-se ca să ia fiecare cîte o porție. Cei trei bucătari nici nu mai fac față la puhoiul de oameni, iar cei mai îndrăzneți iau și cîte trei farfurii atrăgînd priviri furioase din partea celor care stau civilizat la coadă. „Am luat să duc și la ne­pot acasă”, se justifică o bătrînă cu obrajii arși de soare și scoate din sacoșa de pînză o pungă și așază farfuria cu grijă. Pe lîngă bucatele gătite pe loc, una dintre principale­le atracții ale festivalului a fost Para­da Somelienilor. Pentru cei care nu au venit să asculte muzică și nici să stea la rînd pentru o farfurie de to­că­niță sau griș, aceștia au putut degusta diferite soiuri de vin și alege o sticlă dintre o sumedenie de cra­me celebre.

Tinerii care nu s-au înghesuit la cort au rămas lîngă scenă pentru a asculta concertul. Mara, încă elevă la un liceu din Iași, și-a luat ghetu­țe­le aurii care îi aduc noroc și dan­sa­toarele ca să facă atmosferă, dar sonorizarea proastă nu a ajutat-o deloc neînțelegînd nimeni cuvintele pe care le cîntă. Predecesoarea ei însă a avut și mai puțin noroc. „Blonda de la Drept” cum s-a pre­zen­tat chiar ea, nici nu a apucat să cînte bine două piese că o fată roșcată din public a întrebat-o dacă mai cîntă, stîrnind mai multe apla­uze și rîsete decît însăși cîntă­rea­ța. Cînd pe scenă au apărut fete­le din trupa Seoul Beat, care au re­pre­zentat România la finala din Co­reea de Sud în octombrie, stu­denții au început să fluiere și să aplaude, semn că pe ele le aștep­tau. Fetele, îmbrăcate în costume de sce­nă identice din denim, execută miș­cări bine legate într-un sincron perfect îndemnând publicul să danse­ze cu ele.

Aplauze pe silent, vă rog!

În spatele nostru, amplasat vi­za­vi de scenă, un gard de lemn îi separă pe copiii care s-au înscris la un concurs de gătit pizza. Care mai de care aceștia se dau în stambă și aruncă aluatul în sus și îl învîrt în aer sau pe după mînă, fără să îl sca­pe. După ce le ornează frumos cu diferite mirodenii, „capodoperele” urmează să fie puse în cuptor și oferite apoi unei persoane dragi. Cu ajutorul unui Chef, o fetiță cu cosițe blonde scoate din cuptor o pizza sub forma unei inimi și se grăbește să o ofere fratelui ei de după gard. După ce ultima pizza a fost scoasă, cuptoarele se pregătesc pentru adevăratul concurs destinat celor mai recunoscuţi maeştri ro­mâni ai acestui segment gastronomic. Destinat în acest an lui Claudiu Toader, celebrul bucătar care a fost găsit mort în apartamentul său, con­cursul „Pizza Racing Show” a dorit „să fie o amintire în memoria lui. Ce făcea Claudiul cu blatul se nu­mea artă”, a ținut să precizeze Maestrul Internaţional Ovidiu Cheabac, mem­bru jurat al competiției.

Bucătarii gătesc acompaniați de ritmurile lui Frank Sinatra. Artistul care inter­pre­tează melodiile pe scenă nu dorește să fie aplaudat ci ascultat și simțit. „Vă rog să aplau­dați pe silent”, spu­ne el în pauza melodiei „My Way”.

Nimeni nu pare să se plicti­seas­că, fiecare cort este însuflețit de că­tre oameni. Fie că au preferat tradițio­na­lii mici cu bere sau au avut alte preferințe, ieșenii au demonstrat că atunci cînd se lasă cu mîncare gratis și băut nu este rost de stat în casă în zi de sărbătoare.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top