Așteptîndu-l pe James Arthur, ieșenii s-au resemnat cu Smiley

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Așteptîndu-l pe James Arthur, ieșenii s-au resemnat cu Smiley 23
Așteptîndu-l pe James Arthur, ieșenii s-au resemnat cu Smiley

Orașul este agitat, iar locuitorii lui străbat în pași mecanici străzile din centrul Iașului. Blocurile fără ferestrele luminate arată de parcă ar fi nelocuite. Cete de oameni măr­șăluiesc în același ritm lent către Palatul Culturii, pentru a asista la concertul organizat de primărie cu ocazia Zilelor Iașului. E 15 octom­brie, ora 17.00, frigul înțeapă trupurile care se mișcă agale, iar gălăgia care vine din Piața Palatului se pierde în zumzetul vocilor care se disting cu greu în aglomerație. Concertul organizat de Sărbătorile Iașului începe să clocotească, Pietonalul ca­re face legătura între Piața Unirii este plin ochi, iar pelerinii nu se deosebesc de ieșeni.

Deși veselia se citește pe fețele ieșenilor, unii mur­mură ne­mul­țu­mi­­­ț­­i, înjurînd primă­ria și organizatorii Sărbătorilor Ia­șului din a­cest an. Tinerii s-au bucurat zile în­­tregi că artistul britanic James Ar­thur va concerta în această seară la Iași. Numai că primarul interimar al orașului, Mi­hai Chirica, a anun­țat cu cîteva ore înainte de a începe evenimentul că artistul care era cap de afiș nu­ va mai ajunge în Iași, iar el a aflat a­cest lucru fix în dimi­nea­ța con­­cer­tu­lui. „Băi, vă zic eu, pri­măria își bate joc de noi. Sigur știa cineva de cîteva zile că James nu va veni, dar ne-au lăsat să ne bucurăm ca proș­tii”, spune un adolescent revoltat. Ieșeanca Mă­dălina Lefter, fostă concurentă la X Factor, trebuia să urce și ea pe sce­nă, dar nu s-a înțeles cu repre­zen­tan­ții primă­riei, motiv pentru care înțelege­rea a picat. După ce s-au spart toate oalele în capul pri­mă­riei, spectaco­lul a continuat.

În fața Palatului, grămezi de oa­­meni se înghesuie în fața scenei pentru a-i vedea cît mai bine pe unii dintre artiștii apreciați ai momentului în România: Smiley și Delia. Înaintea lor, atmosfera a fost întreținută de soliști și formații locale: Diana Vartolomei și Alexandra Haidău, dar și trupele RaO și Cross Medio.

În pași de dans pe caldarîm

Delia și-a făcut apariția pe sce­nă­ cu un joben de sub care i se re­vărsau pletele încîlcite și verzi. Energia ei a dezghețat fețele cris­­p­ate ­ale oa­­­menilor veniți să îndure fri­­gul de dragul spectacolului. Nu­mai ­un bărbat cu haine ponosite și mult alcool consumat înainte de con­­­cert nu pare afectat de vremea în­­țepătoare. El cîntă „Haide vino înapoi” odată cu Delia și dansează î­n ritm alert, lovindu-i pe cei din jur. La finalul melodiei strigă cu pu­­tere, împrăștiind un miros pute­r­nic de alcool în jurul lui: „Delia, te iubesc!” – își declară el dragostea. Cîntecul „despre rachiu” după cum a spus chiar Delia, „Da, mamă (sînt beată)”, a fost fredonat în cor de­­ toate adolescentele de la concert, iar băieții nu se dădeau în lă­turi de la a cînta și ei despre beția tra­­să cu o seară înainte.

Grupurile de oameni sînt spar­te de șiruri de tineri care se stre­coară în față ignorînd privirile dez­aprobat­­oare și înjurăturile celor pe care îi dau într-o parte. Se calcă unii pe alții, se îmbrîncesc, se urcă pe­ ornamentele stradale cu flori, pe sche­­­le sau chiar în copaci ca să va­dă mai bine. Unii filtrează spectacolul de pe scenă prin lentila tele­fo­nu­­lui mobil sau a aparatelor de fotografiat, ignorînd atmosfera vese­lă din jurul lor.

Copiii adună stele în sîn

Venirea lui Smiley pe scenă ală­turi de Cabron, Uzzi și Dorian a stîr­nit un val de țipete în rîndul tine­­relor care le admiră melodiile. „Lo­ve is for free” cîntă artistul la unison cu un cuplu de bătrînei iar sur­­prinzător, aceștia țin ritmul cu ar­tis­tul. „Iașul o dă tare”! Strigă ­cîn­tărețul de pe scenă, iar publicul îl aprobă fără tăgadă. Un băiat ridicat pe umerii prietenilor dădea frenetic din mîini de parcă ar fi aruncat bancnote invizibile de do­lari peste mulțime.
Daniel Buzdugan, prezentato­rul spectacolului, le-a dedicat ieșenilor și locurilor care i-au marcat tine­re­țea o poezie scrisă chiar de el. Fiindcă se afla la momentul potrivit în lo­cul potrivit, a strecurat în discurs și cîteva reproșuri adresate primarului suspendat Gheorghe Nichita pen­tru că acesta a tăiat teii de pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” din zona centrală a Iașului.

La final, cerul a fost acoperit de o perdea țesută din lumini. Artificii decolau de la sol șfichiuind aerul rece al nopții în grabă, apoi explodau în scîntei care mureau pînă ajungeau în palmele copiilor. După ploaia de stele s-a lăsat un fum sufocant. Oamenii au pornit agale spre case, lăsînd în urma lor sticle goale de vin și doze de bere pe străzile orașului deja adormit.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top