Arta de a face haz de propriul public

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Arta de a face haz de propriul public 20

Din sală se aud șușoteli de peste tot, iar o femeie continuă să se uite obsesiv la ceas spunîndu-i partenerului ei, la fiecare minut trecut de ora 20.00, că „au mai întîziat un minut, cred că eu am timp de pierdut?”. E vineri seară, 7 decembrie 2018, iar oamenii care au venit să-i vadă pe Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu își găsesc cu greu locurile în Sala Mare a Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. Slab luminată, încăperea pare enormă, iar scaunele care poartă un material crem, prăfos, sînt greu de distins. Mulți dintre ei uită de biletele pe care le sînt inscripționate locurile și se așază la întîmplare, sperînd că nu vor fi deranjați de nimeni pe durata spectacolului de stand-up comedy „Rîzi cu Rusu și Andrei”.

Cînd, parcă de nicăieri, începe să răsune muzica din ce în ce mai tare, persoanele se agită și-și dau ghionturi una alteia. „Uite, începe. Să vezi ce înalt e Andrei”, îi spune o femeie blondă prietenei sale care-și întinde gîtul ca să vadă ce se întîmplă în fața ei. Oftează îndelungat atunci cînd, în locul lui Andrei Ciobanu pe scenă urcă Ionuț Rusu, dar mîhnirea le trece imediat ce acesta își spune prima glumă. „Eu sînt din Harghita, deci practic acum lucrez în străinătate”, spune acesta, începînd un șir lung de glume despre regiunile istorice ale României la care publicul reacționează prin hohote de rîs și aplauze din ce în ce mai intense. „Voi aici, în Iași, sînteți moldoveni sau…?”, întreabă Andrei atunci cînd îi ia locul lui Ionuț.

„E bun. E bun tare”, îi șoptește un bărbat cu ochelarii trași în vîrful nasului femeii de lîngă el care se apleacă în partea dreaptă încercînd să facă o fotografie. Îmbrăcat lejer, în totalitate în negru, Ciobanu gesticulează larg și își acompaniază fiecare glumă de mimică, ajutîndu-se de aceste tactici pentru a se face cît mai bine înțeles. Atunci cînd vede că publicul nu rîde, îi ia peste picior și îi asigură ca va reveni la limbajul licențios care le place tuturor.

Cei doi comedianți prezenți pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” au avut unghiuri diferite de abordare a glumelor, Ionuț Rusu fiind mai distant față de public, cu textul parcă învățat în totalitate pe de rost. Andrei Ciobanu, pe de altă parte, nonșalant și lipsit de „milă” pentru publicul său, a interacționat cu toți cei din primele rînduri, făcînd glume pe seama lor și adresîndu-le tot felul de întrebări la care aceștia au răspuns necontenit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top