Iar am cîștigat Eurovisionul

Punctul pe VIP Niciun comentariu la Iar am cîștigat Eurovisionul 1

Sîntem buni, dom’le! Știm să fa­­­­cem spectacol, să cîn­tăm, să dan­săm și ne place să ne ju­căm cu fo­cul. De as­ta am cîștigat din nou con­cursul e­­uropean de in­ter­pretare mu­zicală. Și ce dacă am ie­șit doar pe locul trei?

Desigur, nu putem să nu ne bu­cu­­­răm de laurii cu care s-au întors ai noș­­­tri, dar ar trebui să ne dăm seama că ceea ce a obținut România la E­u­­­­rovision nu este o victorie, așa cum au țipat toate ziarele chiar de sîm­­­­­bătă seara. Din 1994, de la pri­ma participare a României la concurs, cu Dan Bitman, care încă a­ră­ta bine pe atunci, am reușit să ne cla­­­săm destul de sus, atingînd mar­gi­nea clasamentului doar de cîteva ori, din în­­tîmplare. De puținele ori cînd n-am reușit să-i convingem pe e­u­ro­peni să ne dea votul lor, am fă­cut ma­rea greșeală de a trimite piese ca­­re „nu se încadrau în formatul con­­cur­sului”, așa cum s-a întîmplat cu Ta­xi în 2000.

„Luna”, o piesă ac­cep­tabilă, n-a sus­­citat deloc inimile ce­tățenilor bă­trî­­nului continent. De cî­țiva ani în­să, parcă am fi pe-aproa­pe. Top ze­ce, apoi chiar și pri­me­le cinci locuri de la Eurovision ne fac cu ochiul. A­­cestea au ajuns să fie apogeul ro­mâ­­nilor. Nici mă­car nu ne dorim să ob­­ținem primul loc, pentru că e cri­ză și n-am avea un­de organiza un spec­­tacol care cos­tă cîteva zeci de mi­­lioane de e­u­ro. Încă o dovadă a a­cestei supreme te­orii conspira­țio­nis­­­te ține de cîș­ti­gă­torul de anul a­ces­ta. Germania are bani. Iar pe noi nu ne interesea­ză profitul pe ca­re l-am obține din vin­derea biletelor și din cedarea drep­turilor pentru trans­­­misiunile în di­rect.

Se pare că am descoperit for­mu­­­la secretă a formatului, trimitem pie­­­se numai bune, dar nu destul de bu­­­ne pentru Eurovision. Ne certăm o lună înainte de concurs și lansăm cam­­­panii pentru o trupă sau un in­ter­­­pret. Apoi ne pornim cu bu­toa­ie­le în spate spre capitale europene, ca să cucerim locul trei. Doar că al­ții ne-au luat-o înainte. Și-au dat sea­­­­ma că poțiunea magică nu mai con­­­ține ingrediente care să se plieze pe formele unui concurs vechi de pes­­­te jumătate de secol. Cine poate să uite finețea și eleganța spectaco­lu­­­lui pe care ni l-a oferit trupa Lor­di in 2006, din prestația căreia ar fi pu­­­tut să se inspire și Stephen King.

Paula Se­ling a noastră era prea de­­­cen­tă și prea „în formatul” com­pe­­­ti­ți­ei ca să cîș­tige, așa că locul trei es­­­te numai bun pentru o cumințenie de piesă în flă­cări. Poate dacă Paula se ridica mai des în picioare, ca s-o ad­­­mire toa­­tă Europa, urcam și noi mai sus. Dar nu-i nimic. La anu’.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top