Plăcinta și motanul de pe cuptor

Localul Troian Niciun comentariu la Plăcinta și motanul de pe cuptor 53
cuptorul moldovencei

„O prăjitură bună se mănîncă încet, senzual, savurînd senzațiile venite din gusturi și textură și întotdeauna cu o mînă frumoasă cu o manichiură impecabilă” scrie pe peretele din dreapta ușii Cuptorului Moldovencei de pe strada Toma Cozma la numărul 113, pe-o bucată de hîrtie prinsă în sticlă și înconjurată, într-o ramă albă, de flori multicolore. Lîngă, tot scris de mînă, un „Vă dorim poftă bună!” așteaptă parcă un „Mulțumim – sigur o să fie!”, pentru că ochii nu ți se mai pot dezlipi de vitrinele în care parcă s-au adunat toate dulciurile și gustările sărate pe care ți le-ai dorit și pe care n-ai avut timp să fugi acasă la mama, sau la bunica, să le iei și să le îngrămădești în teancuri de caserole din care să te tot înfrupți.
Vitrinele, parcă separate în dulciuri facile, pe placul oricui, precum sărățele, cornulețe sau alte saleuri și prăjituri făcute din foietaj și dulciuri complexe ieșite din mîinile celor mai vrednici cofetari din oraș, ca prăjiturile cu diferite straturi de glazură și creme fel de fel – stau divizate de casa de marcat și se întind de-a stînga și de-a dreapta doamnei din spatele tejghelei. Îmbrăcată cu un șorț mic, roșu, doamna îți dă încredere în literele mari aliniate deasupra ei, care spun „Fără margarină! Fără premixuri!” și te convinge ușor că din Cuptorul Moldovencei prăjiturile nu pot ieși altfel decît numai din ingrediente naturale.

Prețurile, după buzunarul oricărui student, se învîrt în funcție de pofte – o plăcintă costă 5 lei și poate fi umplută fie cu brînză dulce, sărată, cu verdețuri, cu carne sau chiar cu varză sau ciuperci. Prăjiturile, făcute atît după tradiții românești, cît și după rețete furate de peste Prut, se învîrt și ele în jurul sumei de 5 lei și, dacă te îndeamnă pofta să cumperi și o ciocolată caldă sau cafea, suma totală nu te va face să scoți din buzunar mai mult de 10 lei. Dimineața, dacă vrei să-ți bei cafeaua la oricare dintre Cuptoarele Moldovencei din Iași, între orele 9 și 11, dacă îți cumperi un cinnamon bun, adică un soi de plăcintă cu scorțișoară, primești cadou o cafea, iar asta o să-ți mai salveze din buget.

Una peste alta – fie că alegi să-ți mănînci plăcinta sau prăjitura cu glazură în Cuptorul văruit în nuanțe pastelate de galben și turcoaz, alături de pisica ghemuită pe sigla cuptorului, fie că îți cumperi dulciurile și le mănînci în drum spre facultate sau serviciu, Cuptorul Moldovencei nu-i un loc pe care, dacă ți-ar ieși în drum, ai avea vreun motiv să-l ocolești. Și dacă totuși pînă acum ai făcut-o, data viitoare poți cu încredere să lași pisica din siglă să ți se împleticească printre bocanci și să-ți permiți să ieși mai cîștigat din local – cu cîteva zeci de calorii în plus.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top