Noul Guvern, în mediu vitreg

Șah-mat Niciun comentariu la Noul Guvern, în mediu vitreg 12
Noul Guvern, în mediu vitreg

Tehnocrat, un concept destul de vag în mințile multora, dar strigat cu convingere în ultima vreme în stradă. Și nu fără motiv; lumea, pe bună dreptate, s-a săturat de politicieni. Tragedia de acum două săptămîni, din clubul Colectiv din București, e doar încă o consecință a unui sistem putred pe care-l îndurăm cu scîrbă și resemnare de atîția ani, unul bazat pe șpăgi, mica înțelegere, corupție, incompetență și proastă administrare.

Ne-am ales cu un premier cu un trecut curat, fără dosare și nemînjit de corupție, apreciat de Bruxelles pentru treaba făcută cît a fost comisar european pentru Agricultură, calculat, care nu se aruncă în declarații pompoase, exagerate sau de prost gust. Un personaj neobișnuit, deci, față de cei cu care ne-am obișnuit pînă acum. Motiv pentru care în mai puțin de o zi de la veste, deja era acuzat, fal ca Iohannis în comparație cu predecesorii săi, de faptul că e prea tăcut. Ne-am obișnuit atît de mult cu bîlciul la nivel înalt, încît normalitatea ni se pare ceva străin și, de ce nu, de condamnat. Spunem că ne-am săturat de circ, dar cînd în sfîrșit primim un personaj decent, îl acuzam că nu e destul de birjar pentru gusturile noastre.

Duminică am văzut și o schiță a noului Guvern. Nu e perfectă, s-au strecurat și cîteva nume suspecte pe acolo, dar în orice caz arată mult mai decent decît orice am avut pînă acum; mulți oameni care vin din sectorul de business. Tehnocrați, cum s-ar spune.

Unul dintre numele care au stîrnit controverse este al lui Andrei Baciu, propus ministru al Sănătății. 28 de ani, medic rezident în chirurgie cardiovasculară, absolvent de patru ani al Facultății de Medicină de la UMF București. Ba că a fost model în tinerețe (nu văd cum asta ar fi relevant), ba că ar fi prea tînăr. Păi, strada a cerut oameni noi, tineri, proaspeți. Însă la patru ore de la nominalizare, în urma discuțiilor care au apărut în spațiul public, Baciu a fost retras. A rămas Dâncu, în schimb, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, membru important în PSD în trecut și apropiat al lui Adrian Năstase.

Problema e că, odată ce ai intrat în guvern, nu mai ești doar tehnocrat, devii, fie că vrei sau nu, om politic, faci parte din sistem, care e acolo de ani de zile și care te asimilează sau te scuipă. Sînt cîteva nume bune pe listă, dar rămîne de văzut în ce măsură vor reuși să facă față presiunii unei clase politice care va da în ei cu tot ce are (a început deja, majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, fără studiu de impact sau o sursă de bani), inclusiv propagandă și lipsă de cooperare politică. E o ocazie perfectă pentru ruginita clasă politică să discrediteze ideea unui astfel de Guvern și să demonstreze oamenilor că, bineînțeles, tot cu ei e mai bine.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top