Intelectual in 10 pasi

Șah-mat Niciun comentariu la Intelectual in 10 pasi 8

Aveai parul lung, numai bun de fluturat peste umar. La git, purtai o esarfa colorata si iti odihneai boem o glezna pe genunchiul celalalt. L-ai intrerupt pe prezentatorul care vorbea la microfon, cu o interventie ce ti s-a parut spirituala si amuzanta. Stateai lalii pe scaun, sugindu-ti maselele si pufnind pe nari la intervale regulate. Cind vorbeai cu ceilalti, aruncai cu citate din ultima carte citita la fiecare doua cuvinte ale tale. Deseori priveai incruntat in jurul tau sau inchideai ochii a meditatie, rideai zgomotos si iti dadeai ochii peste cap. Ai venit la o intilnire culturala si ai luat cu tine si atitudinea de intelectual. Afla ca, daca iti sprijini timpla de doua degete, nu inseamna ca ti-e apasata de ginduri si idei geniale. Nici daca butonezi telefonul in timp ce Ioan T. Morar isi recita poeziile nu te credem ca i le reproduci intr-un SMS prietenului tau.

In jur de 50 de oameni au ocupat sala "B. P. Hasdeu" a Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu", pe 4 decembrie, cind "s-a prefatat", vorba lui Liviu Antonesei, "Gala Jurnalismului cultural", aflat la prima editie la Iasi. "Aici e elita", a glumit Ioan T. Morar intr-o discutie cu cei de la Polirom. M-am uitat in jur si-am vazut citiva studenti, poeti, scriitori si citiva ziaristi ca si mine.

Dintre toti te deosebeai tu, cel care stateai pe rindul al doilea, din stinga. Cind nu aveai atitudinea pe care am insirat-o la inceput, te aplecai peste umarul colegului, sa susotesti mai bine. Pai, atunci, de ce ai venit? Nu era neaparat sa arati culoarea esarfei la un eveniment cultural, sa te vada lumea printre intelectuali. Nimeni n-a facut prezenta, sa stii.

Citeva scaune mai incolo, cu o postura modesta, statea un domn. N-am sa-i dau nici lui numele. Tot spectacolul, si cind citea Filip Florian din cartea sa "Zilele regelui" si cind Ioan T. Morar recita poeziile "Intuneric de mama", "Matasea ne crede nemuritori", sau "Drapel zdrentuit", pozitia domnului nu s-a schimbat. Cu ochii ficsi, cu un obraz sprijinit intr-o mina, cu picioarele incrucisate. A prins viata doar cind a aplaudat.

Privindu-va pe amindoi, am inteles care e diferenta dintre un preot si un calugar.

Laura BABAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top